Welzijn van kinderen: Nederland op nummer 1

Goed nieuws: Nederland komt net als in 2007 en 2013 als beste uit de bus als het gaat om het welzijn van kinderen tussen de 0 en 18 jaar.  Dat blijkt uit een vandaag door UNICEF, een van de partners van het Kinderrechtencollectief, uitgebracht rapport.

UNICEF onderzocht de mentale en fysieke gezondheid van kinderen in de 41 meest welvarende landen. Er is ook gekeken naar de sociale vaardigheden van kinderen en hun lees- en rekenniveau. In het rapport ‘Report Card 16’  bezet Nederland de eerste plaats, gevolgd door Denemarken en Noorwegen. De Verenigde Staten, Bulgarije en Chili zijn de hekkensluiters.

Ook als er alleen gelet wordt op de mentale gezondheid van kinderen voert Nederland de lijst aan. Nederlandse kinderen zijn bovendien het meest tevreden met hun leven  (90 procent is tevreden). In de meeste andere landen blijkt iets minder dan 80 procent van de kinderen tevreden te zijn. In Turkije zijn kinderen, met 53 procent, het minst tevreden. Pesten en het gebrek aan hulp van familie spelen hierbij een grote rol. De fysieke gezondheid van Nederlandse kinderen staat op de negende plaats. Wat betreft sociale vaardigheden en het lees-en rekenniveau zijn Nederlandse kinderen op de derde plaats terug te vinden.

Voor het rapport onderzocht UNICEF onder andere kindersterfte, basisvaardigheden in lezen en rekenen, pesten, zelfvertrouwen om nieuwe vrienden te maken, luchtvervuiling, participatie, armoede en overgewicht of obesitas. Ook sociaal beleid, zoals ouderschapsverlof, gezinsondersteuning en toegang tot kinderopvang, is onder de loep genomen. Nederland scoort daarop minder goed.

Welvaart geen garantie voor geluk

Volgens het rapport scoort geen enkel land op alle thema’s hoog. Opgroeien in een welvarend land blijkt dan ook geen garantie voor een gelukkig en gezond leven waarbij goed onderwijs vanzelfsprekend is. Ondanks dat het goed gaat met kinderen in ons land, benadrukt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland, dat we de kinderen in Nederland waarmee het niet goed gaat, niet moeten vergeten. Laszlo zegt: ‘We weten uit ons recente Geluk onder Druk-onderzoek dat Nederlandse jongeren de meeste stress ervaren door schooldruk. Naarmate die schooldruk groter wordt, ondervinden jongeren meer emotionele problemen en minder levenstevredenheid. Daar komt de coronacrisis nog bovenop.’

Oproep: betrek jongeren bij beslissingen

Veel coronamaatregelen en gevolgen, zoals het sluiten van de scholen, beperkte toegang tot gezondheidszorg, economische achteruitgang en de veranderingen in de werk-privébalans bij ouders, hebben invloed op de ontwikkeling van kinderen en hun mentale en fysieke gezondheid. Juist de armste kinderen en families worden het hardst geraakt en dat kan zorgen voor een grotere ongelijkheid. UNICEF roept overheden daarom op om juist in tijden van corona de noodzakelijke beslissingen te nemen om het welzijn van kinderen te verhogen en om kinderen en jongeren bij die beslissingen te betrekken.

Credits foto: UNICEF/Schoonewille

Van leerplicht naar leerrecht

Van leerplicht naar leerrecht

In het schooljaar 2022/2023 kregen naar schatting 279.000 kinderen geen passend onderwijs, waardoor zij als potentiële thuiszitters worden beschouwd, aldus een rapport van Oudervereniging Balans. Thuiszitters vormen een signaal van diepgaande problemen in het onderwijs en maken duidelijk dat het systeem tekortschiet. Oudervereniging Balans en de Kinderombudsman pleiten daarom voor…

Lees meer

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

In aanloop naar het debat over het asiel- en vreemdelingenbeleid op 19 december doet het Kinderrechtencollectief een dringend beroep op minister Faber van Asiel & Migratie om de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité als leidraad te nemen voor het asielbeleid en de uitvoering daarvan. Zorgen bij het VN-Kinderrechtencomité Het Comité uit…

Lees meer

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

In JN Magazine van Jeugdzorg Nederland wordt Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, geïnterviewd over de rechten van kinderen in de jeugdzorg. Hij maakt zich zorgen over de participatie van kinderen en hun rechten. De stem van kinderen wordt onvoldoende gehoord in beleid dat hen aangaat. Volgens Dullaert ligt dat…

Lees meer

This site is registered on Toolset.com as a development site.