Vragenlijst: hoe gaat het met je?

Wat vind je van school en wat zou je hier eventueel aan willen veranderen? Hoe is de plek waar je woont en wordt er om jouw mening gevraagd als volwassenen beslissingen nemen over jouw leven? Krijg je jeugdhulp en hoe verloopt die zorg? De Kinderombudsman voert een onderzoek uit en hoort graag van kinderen en jongeren zelf hoe zij hierover denken. Kinderen en jongeren van 8 tot en met 18 jaar kunnen online een vragenlijst invullen.

Doe mee met de online vragenlijst

Iedere twee jaar voert de Kinderombudsman een groot onderzoek uit. Zij wil van kinderen en jongeren zelf horen hoe het met hen gaat, wat goed gaat in Nederland en wat er moet verbeteren. Door de vragenlijst in te vullen kunnen kinderen de Kinderombudsman en andere organisaties helpen bij het beter begrijpen van wat kinderen belangrijk vinden, welke problemen zij zien en wat zij nodig hebben. Bijvoorbeeld thuis, op school of in de zorg. De vragenlijst bestaat uit 27 vragen en het duurt ongeveer 15 minuten om de vragenlijst in te vullen. Het onderzoek gaat over Europees en Caribisch Nederland.

Rapport

Van alle meningen van de kinderen en jongeren die meedoen aan deze vragenlijst wordt uiteindelijk een rapport gemaakt. De resultaten van het onderzoek worden rond 20 november gepresenteerd, dat is de Dag voor de Rechten van het Kind.

De Kinderombudsman hoopt dat zoveel mogelijk kinderen in heel Nederland mee willen doen, want ”kinderen zijn de echte experts op het gebied van kinderen”.

Wat doet de Kinderombudsman?

Stel, je hebt een probleem met een organisatie of instantie, zoals je gemeente, een ministerie, jeugdzorg of politie omdat je vindt dat ze niet goed omgaan met jouw kinderrechten. Als je hierover contact opneemt met de Kinderombudsman, kunnen zij je advies geven, met zo’n organisatie gaan praten of een onderzoek starten.

Vul hier de vragenlijst in

Van leerplicht naar leerrecht

Van leerplicht naar leerrecht

In het schooljaar 2022/2023 kregen naar schatting 279.000 kinderen geen passend onderwijs, waardoor zij als potentiële thuiszitters worden beschouwd, aldus een rapport van Oudervereniging Balans. Thuiszitters vormen een signaal van diepgaande problemen in het onderwijs en maken duidelijk dat het systeem tekortschiet. Oudervereniging Balans en de Kinderombudsman pleiten daarom voor…

Lees meer

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

In aanloop naar het debat over het asiel- en vreemdelingenbeleid op 19 december doet het Kinderrechtencollectief een dringend beroep op minister Faber van Asiel & Migratie om de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité als leidraad te nemen voor het asielbeleid en de uitvoering daarvan. Zorgen bij het VN-Kinderrechtencomité Het Comité uit…

Lees meer

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

In JN Magazine van Jeugdzorg Nederland wordt Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, geïnterviewd over de rechten van kinderen in de jeugdzorg. Hij maakt zich zorgen over de participatie van kinderen en hun rechten. De stem van kinderen wordt onvoldoende gehoord in beleid dat hen aangaat. Volgens Dullaert ligt dat…

Lees meer

This site is registered on Toolset.com as a development site.