Wat vind je van school en wat zou je hier eventueel aan willen veranderen? Hoe is de plek waar je woont en wordt er om jouw mening gevraagd als volwassenen beslissingen nemen over jouw leven? Krijg je jeugdhulp en hoe verloopt die zorg? De Kinderombudsman voert een onderzoek uit en hoort graag van kinderen en jongeren zelf hoe zij hierover denken. Kinderen en jongeren van 8 tot en met 18 jaar kunnen online een vragenlijst invullen.
Doe mee met de online vragenlijst
Iedere twee jaar voert de Kinderombudsman een groot onderzoek uit. Zij wil van kinderen en jongeren zelf horen hoe het met hen gaat, wat goed gaat in Nederland en wat er moet verbeteren. Door de vragenlijst in te vullen kunnen kinderen de Kinderombudsman en andere organisaties helpen bij het beter begrijpen van wat kinderen belangrijk vinden, welke problemen zij zien en wat zij nodig hebben. Bijvoorbeeld thuis, op school of in de zorg. De vragenlijst bestaat uit 27 vragen en het duurt ongeveer 15 minuten om de vragenlijst in te vullen. Het onderzoek gaat over Europees en Caribisch Nederland.
Rapport
Van alle meningen van de kinderen en jongeren die meedoen aan deze vragenlijst wordt uiteindelijk een rapport gemaakt. De resultaten van het onderzoek worden rond 20 november gepresenteerd, dat is de Dag voor de Rechten van het Kind.
De Kinderombudsman hoopt dat zoveel mogelijk kinderen in heel Nederland mee willen doen, want ”kinderen zijn de echte experts op het gebied van kinderen”.
Wat doet de Kinderombudsman?
Stel, je hebt een probleem met een organisatie of instantie, zoals je gemeente, een ministerie, jeugdzorg of politie omdat je vindt dat ze niet goed omgaan met jouw kinderrechten. Als je hierover contact opneemt met de Kinderombudsman, kunnen zij je advies geven, met zo’n organisatie gaan praten of een onderzoek starten.
Vul hier de vragenlijst in