VN-Comité: Nederland moet maatregelen nemen om racisme tegen kinderen te stoppen

Op 25 augustus jl. deed het VN-Comité omtrent rassendiscriminatie Nederland aanbevelingen om racisme tegen te gaan. Ook tegen kinderen en jongeren en specifiek in het onderwijs. Het Comité maakt zich zorgen dat de coronapandemie een onevenredig groot effect heeft op het onderwijs van minderheidsroepen en groepen met een lagere sociaaleconomische status. Het VN-Comité stelt vast dat leerlingen met een migratieachtergrond discriminatie ondervinden in het onderwijs, bijvoorbeeld bij stages (stagediscriminatie) en op basis van taal. Het comité beveelt de Nederlandse overheid maatregelen te nemen zodat meertalige leerlingen niet beperkt of bestraft worden als zij op school hun moedertaal spreken. Docenten moeten beter worden getraind in het omgaan met meertaligheid. Ook moet de overheid ervoor zorgen dat alle kinderen een middelbaar schooladvies krijgen zonder te worden gediscrimineerd en zonder vooroordeel ten aanzien van ras, kleur, afkomst, nationale of etnische origine. De overheid moet maatregelen nemen om stagediscriminatie tegen te gaan en leerlingen en studenten de mogelijkheid geven stagediscriminatie te melden.

Aanbevelingen

Bijzonder is dat het VN-Comité heeft aangegeven dat de Nederlandse overheid binnen een jaar informatie moet geven over de implementatie van deze specifieke aanbevelingen.

Het Kinderrechtencollectief verwelkomt de aanbevelingen. Het uitte eerder dit jaar op diverse punten haar zorgen aan het VN-Kinderrechtencomité, waar Nederland dit jaar onder de loep wordt genomen op basis van het VN-Kinderrechtenverdrag. In januari gaat het VN-Kinderrechtencomité in gesprek met de Nederlandse overheid over de kinderrechtensituatie in Nederland, waarna ook dat comité aanbevelingen zal geven aan Nederland.

In de rapportage uit het Kinderrechtencollectief eveneens zijn zorgen over discriminatie van kinderen in het onderwijs en het negeren en bestraffen van kinderen die meertalig zijn. Het Kinderrechtencollectief kaartte ook discriminerende, racistische en stereotyperende onderwijsmaterialen aan en noemt het etnisch profileren van kinderen met een niet-westerse migratieachtergrond een probleem.

Meldingen

Een belangrijk onderliggend probleem is dat weinig bekend is over racisme en discriminatie specifiek tegen kinderen. Mede doordat er weinig wordt gemeld en geregistreerd. Het Kinderrechtencollectief roept daarom op onderzoek te doen naar discriminatie van en racisme tegen kinderen in Nederland. En bij bestaande meldingsvoorzieningen leeftijd of minderjarigheid te registreren, om zo meer inzicht te krijgen in de omvang en aard van discriminatie en racisme tegen kinderen. Ten derde beveelt het Kinderrechtencollectief aan dat meldingen laagdrempeliger en kindvriendelijker gemaakt worden. Tot slot moeten kinderen, leraren, ouders en andere professionals, die met en voor kinderen werken, beter geïnformeerd worden over racisme en discriminatie en over de mogelijkheden dit te melden.

Het Kinderrechtencollectief brengt deze aanbevelingen onder de aandacht bij relevante beleidsmakers en zal waar mogelijk adviseren en een bijdrage leveren aan de implementatie ervan.

Van leerplicht naar leerrecht

Van leerplicht naar leerrecht

In het schooljaar 2022/2023 kregen naar schatting 279.000 kinderen geen passend onderwijs, waardoor zij als potentiële thuiszitters worden beschouwd, aldus een rapport van Oudervereniging Balans. Thuiszitters vormen een signaal van diepgaande problemen in het onderwijs en maken duidelijk dat het systeem tekortschiet. Oudervereniging Balans en de Kinderombudsman pleiten daarom voor…

Lees meer

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

In aanloop naar het debat over het asiel- en vreemdelingenbeleid op 19 december doet het Kinderrechtencollectief een dringend beroep op minister Faber van Asiel & Migratie om de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité als leidraad te nemen voor het asielbeleid en de uitvoering daarvan. Zorgen bij het VN-Kinderrechtencomité Het Comité uit…

Lees meer

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

In JN Magazine van Jeugdzorg Nederland wordt Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, geïnterviewd over de rechten van kinderen in de jeugdzorg. Hij maakt zich zorgen over de participatie van kinderen en hun rechten. De stem van kinderen wordt onvoldoende gehoord in beleid dat hen aangaat. Volgens Dullaert ligt dat…

Lees meer

This site is registered on Toolset.com as a development site.