armoede onder kinderen

“Verhoog minimuminkomen voor alleenstaande ouders”

Op 15 december presenteerde Eurochild haar jaarlijkse European Semester Report. Eurochild is het netwerk van Europese kinderrechtenorganisaties. In het rapport identificeert zij voor Nederland diverse positieve ontwikkelingen voor kinderen. Zo is er meer aandacht voor de gevolgen van armoede onder kinderen. De maatregelen zijn echter met name gericht op het verkleinen van deze gevolgen, zodat kinderen zoveel mogelijk ‘mee kunnen doen’. Het is volgens Eurochild belangrijk om daarnaast aandacht te blijven besteden aan de grondoorzaken van armoede. Eurochild doet de aanbeveling aan de Nederlandse overheid om het minimuminkomen voor alleenstaande ouders te verhogen én het voorbehoud op artikel 26 IVRK (het recht op sociale zekerheid) in te trekken.

Landenprofiel Nederland

Vast onderdeel van het Europees Semester Report zijn landenprofielen. Hierin wordt voor ieder land specifiek uiteen gezet waar de uitdagingen liggen op het gebied van kinderrechten. Het landenprofiel van Nederland ziet allereerst uitdagingen op armoede onder kinderen op het gebied van minimuminkomen en toegang tot sociale zekerheid. Maar ook op andere onderwerpen staat Nederland nog voor uitdagingen. Toegang tot onderwijs en zorg, met name lokaal, is een zorgpunt. Ook de situatie van vluchtelingenkinderen en het regelen van verblijfsrecht via het Kinderpardon blijft een punt van aandacht. Daarnaast zou jongerenparticipatie in Nederland beter ingebed moeten worden in beleid en praktijk.

Weinig kindgerichte aanbevelingen

Het Europees Semester is het kader voor de afstemming van economisch beleid van de lidstaten van de Europese Unie. Het rapport geeft de voortgang van het Europees Semester weer op het gebied van kinderrechten in ieder land in Europa en de effecten op de Europese Unie als geheel. Ondanks de toegenomen focus op sociale bescherming van EU-burgers, bevatten de richtlijnen van uit de Europese Unie nog altijd weinig kindgerichte aanbevelingen. Daarnaast maken tegenstrijdige aanbevelingen het lastig voor EU-lidstaten om economisch en sociaal beleid op elkaar af te stemmen. In het huidige Europa waarin armoede onder kinderen een groot probleem blijft, ligt voor de Europese Unie een belangrijke rol om prioriteit te geven aan de sociale bescherming van kinderen

Klik hier voor het Europese Semester Report van Eurochild, d.d. 15 december 2017.

Van leerplicht naar leerrecht

Van leerplicht naar leerrecht

In het schooljaar 2022/2023 kregen naar schatting 279.000 kinderen geen passend onderwijs, waardoor zij als potentiële thuiszitters worden beschouwd, aldus een rapport van Oudervereniging Balans. Thuiszitters vormen een signaal van diepgaande problemen in het onderwijs en maken duidelijk dat het systeem tekortschiet. Oudervereniging Balans en de Kinderombudsman pleiten daarom voor…

Lees meer

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

In aanloop naar het debat over het asiel- en vreemdelingenbeleid op 19 december doet het Kinderrechtencollectief een dringend beroep op minister Faber van Asiel & Migratie om de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité als leidraad te nemen voor het asielbeleid en de uitvoering daarvan. Zorgen bij het VN-Kinderrechtencomité Het Comité uit…

Lees meer

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

In JN Magazine van Jeugdzorg Nederland wordt Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, geïnterviewd over de rechten van kinderen in de jeugdzorg. Hij maakt zich zorgen over de participatie van kinderen en hun rechten. De stem van kinderen wordt onvoldoende gehoord in beleid dat hen aangaat. Volgens Dullaert ligt dat…

Lees meer

This site is registered on Toolset.com as a development site.