Tweede Kamer unaniem: aan de slag met een nationale jeugdstrategie! NJR verheugd.

Tweede Kamer unaniem: aan de slag met een nationale jeugdstrategie!

De Tweede Kamer heeft vandaag unaniem ingestemd met een motie van CDA-Kamerlid Hilde Palland, die de regering oproept om te komen met een integrale jeugdstrategie. Partnerorganisatie van het Kinderrechtencollectief, de Nationale Jeugdraad (NJR), is verheugd! Zij zijn hier namelijk al langer over in gesprek met staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De komende maanden gaat NJR samen met de staatssecretaris aan de slag om tot een goed plan voor een nationale jeugdstrategie te komen.

Nationale jeugdstrategie

Veel jongeren ervaren een opeenstapeling van problemen in Nederlands beleid. Denk aan de klimaatcrisis, woningnood, maar ook aan geldzorgen. Dit heeft negatieve gevolgen voor het mentale welzijn van jongeren. Een nationale jeugdstrategie helpt bij het aanbrengen van structuur en efficiëntie in het aanpakken van deze problematiek. Zo kan een nationale jeugdstrategie helpen om de positie van jongeren structureel te versterken.

Reactie NJR

Kimberley Snijders, voorzitter van NJR: “De problemen waar jongeren mee te maken hebben zijn complex, dus het kost tijd om te ontdekken wat de oorzaken van deze problemen zijn en hoe deze opgelost kunnen worden. De ontwikkeling van een nationale jeugdstrategie moet hierbij uitkomst bieden. Samen met andere betrokken jongerenorganisaties willen wij ervoor zorgen dat jongeren niet langer het gevoel hebben vast te zitten in een systeem dat tegen hen is. Het is een duidelijk teken dat de Kamer hier unaniem voor heeft gestemd: ook de politiek ziet het belang van structureel beter jeugdbeleid.”

NJR gaat de komende maanden met jongeren en jongerenorganisaties werken aan een voorstel om tot een nationale jeugdstrategie te komen. In het najaar presenteert NJR het voorstel aan staatssecretaris Van Ooijen, die heeft toegezegd dit voorstel voor te gaan leggen aan de ministerraad.

Aanpakken problematiek

In 2022 werd voor het eerst opgeroepen tot een nationale jeugdstrategie door het Jongerenplatform van de Sociaal-Economische Raad (SER). In de verkenning ‘Veelbelovend’ constateerde dit platform dat Nederlandse jongeren hard worden geraakt door een opeenstapeling aan beleidsrisico’s. Daardoor stellen jongeren belangrijke mijlpalen in het leven, zoals samenwonen en het krijgen van kinderen, steeds verder uit. Volgens het SER Jongerenplatform kan een nationale jeugdstrategie deze problemen op korte en lange termijn en over alle beleidsdomeinen heen aanpakken.

Een nationale jeugdstrategie is niet nieuw: op Europees niveau wordt hier al mee gewerkt, en ook Duitsland werkt sinds 2018 met een jeugdstrategie. In Duitsland heeft dit geresulteerd in 163 concrete maatregelen voor jongeren binnen verschillende gebieden als participatie, onderwijs en klimaat.

Meer informatie:

Van leerplicht naar leerrecht

Van leerplicht naar leerrecht

In het schooljaar 2022/2023 kregen naar schatting 279.000 kinderen geen passend onderwijs, waardoor zij als potentiële thuiszitters worden beschouwd, aldus een rapport van Oudervereniging Balans. Thuiszitters vormen een signaal van diepgaande problemen in het onderwijs en maken duidelijk dat het systeem tekortschiet. Oudervereniging Balans en de Kinderombudsman pleiten daarom voor…

Lees meer

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

In aanloop naar het debat over het asiel- en vreemdelingenbeleid op 19 december doet het Kinderrechtencollectief een dringend beroep op minister Faber van Asiel & Migratie om de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité als leidraad te nemen voor het asielbeleid en de uitvoering daarvan. Zorgen bij het VN-Kinderrechtencomité Het Comité uit…

Lees meer

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

In JN Magazine van Jeugdzorg Nederland wordt Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, geïnterviewd over de rechten van kinderen in de jeugdzorg. Hij maakt zich zorgen over de participatie van kinderen en hun rechten. De stem van kinderen wordt onvoldoende gehoord in beleid dat hen aangaat. Volgens Dullaert ligt dat…

Lees meer

This site is registered on Toolset.com as a development site.