samen voor alle kinderen

Samen voor alle kinderen

In Nederland groeit 1 op de 9 kinderen op in armoede. Dat zijn gemiddeld drie kinderen per schoolklas. Voor deze kinderen is het niet vanzelfsprekend dat zij mee kunnen op schoolreisjes of sport- of muziekles kunnen volgen. Het kan zelfs zo zijn dat er onvoldoende geld is voor voedsel, kleding of een verwarmd huis. Kinderen die opgroeien in armoede hebben minder kansen om zich goed te ontwikkelen of om hun talenten te ontplooien en kunnen niet meedoen met hun leeftijdsgenoten. Samen voor alle Kinderen (Sam&) wil kinderarmoede in Nederland tegengaan.

 

Armoede en Kinderrechten

Volgens artikel 27 van het VN-Kinderrechtenverdrag heeft elk kind recht op een levensstandaard die toereikend is voor zijn lichamelijke, geestelijke, intellectuele, morele en maatschappelijke ontwikkeling. Ieder kind heeft dus het recht op basisvoorzieningen om veilig en gezond op te kunnen groeien. Ouders zijn hier primair verantwoordelijk voor. Maar de overheid moet ouders ondersteunen om hierin te kunnen voorzien. Bijvoorbeeld door materiële bijstand en ondersteuning te bieden. De overheid moet dus maatregelen nemen om te zorgen dat er minder kinderen in armoede leven.

 

Budget tegen kinderarmoede

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt hier elk jaar 100 miljoen euro voor ter beschikking. Dit is geld om kinderen en jongeren die in armoede leven, mee te kunnen laten doen met hun leeftijdsgenoten. Gemeenten kunnen dit geld gebruiken om extra ondersteuning te bieden op het gebied van sport, cultuur, onderwijs, ontspanning en verjaardagen. Maar ouders weten vaak niet dat gemeenten deze ondersteuning aanbieden. En kinderen worden hierdoor dus de dupe.

 

Samen voor alle kinderen: Sam&

Leergeld Nederland, Jeugdfonds sport & cultuur, Stichting Jarige Job en Nationaal Fonds Kinderhulp hebben Samen voor alle Kinderen, in het kort: Sam&, opgericht om dit probleem te kunnen oplossen. Sam& heeft een online aanvraagsysteem waar ouders, intermediairs en jongeren gemakkelijk een aanvraag kunnen doen voor een of meerdere voorzieningen. Hierdoor krijgen alle kinderen toegang tot deze ondersteuning. De voorzieningen van gemeenten worden zo beter benut en gecombineerd met landelijke ondersteuning. De toegang tot ondersteuning is hierdoor duidelijker, er is één aanspreekpunt. Ook kunnen kinderen en jongeren worden bereikt die normaal gesproken buiten het zicht van de gemeente blijven.

 

Wat voor ondersteuning is er?

Er is onder andere ondersteuning voor schoolreisjes, sport, muziekles, het vieren van je verjaardag of een dagje uit. Ook voor andere dingen kunnen mensen aanvragen indienen. Een fiets, een leesboek of opleiding behoren bijvoorbeeld tot de mogelijkheden. Het doel is dat er geen kinderen worden buitengesloten en dat zij mee kunnen doen met hun leeftijdsgenoten. Wat hiervoor nodig is, kan worden aangevraagd. Sam& kijkt samen met de aanvrager naar de mogelijkheden om de aanvraag te accepteren.

 

Wie kan aanvragen?

De ouders van een kind kunnen een aanvraag doen. Deze ondersteuning is niet alleen voor ouders met een bijstandsuitkering, maar ook ouders met werk en een laag inkomen of ouders met schulden kunnen in aanmerking komen. Ook intermediairs zoals de leerkracht, de huisarts of de hulpverlener kunnen een aanvraag doen bij Sam& voor ondersteuning. Jongeren tussen de 18 en 21 jaar kunnen zelf een aanvraag doen bij Sam&.

 

Help mee!

Sam& voert campagnes om dit online portal zo bekend mogelijk te maken, zodat zo veel mogelijk kinderen ondersteuning kunnen krijgen. Wil jij ook meehelpen Sam& bekend te maken? Deel dit nieuwsartikel om de bekendheid te vergroten of hang op jouw school, buurthuis of bedrijf posters op!

Van leerplicht naar leerrecht

Van leerplicht naar leerrecht

In het schooljaar 2022/2023 kregen naar schatting 279.000 kinderen geen passend onderwijs, waardoor zij als potentiële thuiszitters worden beschouwd, aldus een rapport van Oudervereniging Balans. Thuiszitters vormen een signaal van diepgaande problemen in het onderwijs en maken duidelijk dat het systeem tekortschiet. Oudervereniging Balans en de Kinderombudsman pleiten daarom voor…

Lees meer

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

In aanloop naar het debat over het asiel- en vreemdelingenbeleid op 19 december doet het Kinderrechtencollectief een dringend beroep op minister Faber van Asiel & Migratie om de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité als leidraad te nemen voor het asielbeleid en de uitvoering daarvan. Zorgen bij het VN-Kinderrechtencomité Het Comité uit…

Lees meer

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

In JN Magazine van Jeugdzorg Nederland wordt Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, geïnterviewd over de rechten van kinderen in de jeugdzorg. Hij maakt zich zorgen over de participatie van kinderen en hun rechten. De stem van kinderen wordt onvoldoende gehoord in beleid dat hen aangaat. Volgens Dullaert ligt dat…

Lees meer

This site is registered on Toolset.com as a development site.