Kinderrechtenorganisaties roepen Tweede Kamer op om nieuwe EU-verordening aan te nemen om online seksueel misbruik te voorkomen.

Oproep kinderrechtenorganisaties: maak online wereld veiliger voor kinderen met nieuwe EU-wet

Elf kinderrechtenorganisaties hebben een dringende oproep gedaan aan de Tweede Kamer. Op 29 juni werd tijdens een debat gesproken over een nieuwe EU-verordening, een document met regels die gelden in alle lidstaten van de EU, om online seksueel misbruik van kinderen te voorkomen en te bestrijden. Elf kinderrechtenorganisaties roepen de Tweede Kamer op deze nieuwe EU-wet te steunen. Hierbij benadrukken ze het belang om de kern van de wet te behouden. Zo moeten alle vormen van online kindermisbruik worden aangepakt zonder uitsluiting van bepaalde technologieën, moet de wet nog lang in de toekomst gebruikt kunnen worden en moeten belangrijke rechten, zoals het recht op privacy, worden beschermd.

Cijfers

Maar liefst 68% van de 18-jarigen heeft als kind in Nederland ongewenst online seksueel gedrag meegemaakt. Het is daarmee de meest voorkomende vorm van seksueel geweld onder 16- en 17-jarigen: meer dan 1 op 4 meisjes en bijna 1 op 10 jongens maken ongeveer ieder jaar seksuele situaties mee online die zij niet fijn vinden. Volgens het VN-Kinderrechtenverdrag hebben kinderen het recht hier tegen beschermd te worden. De nieuwe EU-verordening kan online platforms voor kinderen, zoals Google, WhatsApp, TikTok en gaming platforms, verplichten om meer verantwoordelijkheid te nemen. Zo zouden zij verplicht kunnen worden om online seksuele uitbuiting en misbruik van kinderen op hun platforms te achterhalen en te melden. Hierdoor kunnen kinderen beter beschermd worden tegen online seksueel geweld.

Zorgen

De kinderrechtenorganisaties maken zich zorgen over wetsvoorstellen in de Tweede Kamer die bepaalde technologieën uitsluiten van de EU-verordening. Het uitsluiten van bepaalde technologieën kan ervoor zorgen dat deze worden misbruikt door daders. Daarom roepen de organisaties op tot een uitgebreid onderzoek naar alle mogelijkheden, het stimuleren van innovatie en de bescherming van fundamentele rechten door middel van een rechtelijke toets. Technologie ontwikkelt zich razendsnel, veel sneller dan nieuwe wet- en regelgeving kan worden gemaakt. Er zijn verschillende oplossingen mogelijk om online kindermisbruik aan te pakken, met behoud van privacy, in zowel openbare online omgevingen zoals TikTok, als in online communicatie zoals WhatsApp.

De brief

De brief is ondertekend door de vijf kernleden van het Kinderrechtencollectief, UNICEF Nederland, Child Helpline International, Free a Girl, International Justice Mission, Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel en Spine.

Meer informatie:

  • Lees de volledige brief hier.
Van leerplicht naar leerrecht

Van leerplicht naar leerrecht

In het schooljaar 2022/2023 kregen naar schatting 279.000 kinderen geen passend onderwijs, waardoor zij als potentiële thuiszitters worden beschouwd, aldus een rapport van Oudervereniging Balans. Thuiszitters vormen een signaal van diepgaande problemen in het onderwijs en maken duidelijk dat het systeem tekortschiet. Oudervereniging Balans en de Kinderombudsman pleiten daarom voor…

Lees meer

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

In aanloop naar het debat over het asiel- en vreemdelingenbeleid op 19 december doet het Kinderrechtencollectief een dringend beroep op minister Faber van Asiel & Migratie om de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité als leidraad te nemen voor het asielbeleid en de uitvoering daarvan. Zorgen bij het VN-Kinderrechtencomité Het Comité uit…

Lees meer

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

In JN Magazine van Jeugdzorg Nederland wordt Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, geïnterviewd over de rechten van kinderen in de jeugdzorg. Hij maakt zich zorgen over de participatie van kinderen en hun rechten. De stem van kinderen wordt onvoldoende gehoord in beleid dat hen aangaat. Volgens Dullaert ligt dat…

Lees meer

This site is registered on Toolset.com as a development site.