Online jubileumevent: over de kinderrechtenstrategie

Tijdens het online jubileumevent van het Kinderrechtencollectief op 30 oktober vonden er behalve het kinderrechtendebat ook acht break-outsessies plaats. Vertegenwoordigers van kinderrechtenorganisaties, kennisinstituten, (lokale) overheden en jongeren luisterden naar kinderrechtenexperts, gingen met elkaar in gesprek via de chat en reageerden op diverse interessante stellingen. Vandaag geven we een samenvatting van de tweede break-outsessie: de EU-Kinderrechtenstrategie.

De kinderrechtenstrategie

De interactieve sessie over de (eerste) kinderrechtenstrategie van de EU staat onder leiding van Mieke Schuurman, senior policy advisor children’s rights and safeguarding bij Eurochild (Europees netwerk ter promotie van kinderrechten en -welzijn; sponsor van het online jubileumevent). De Kroatische Eurocommissaris Suica ontwikkelt in opdracht van Ursula Von der Leyen,  voorzitter van de Europese Commissie, de Kinderrechtenstrategie 2021-2024. De strategie moet gebaseerd zijn op het Kinderrechtenverdrag en de SDGs (doelen voor duurzame ontwikkeling in de wereld) en moet in elk geval maatregelen bevatten om:

  • kwetsbare kinderen te beschermen
  • de rechten van kinderen online te beschermen
  • kindvriendelijke justitie te bevorderen
  • geweld tegen kinderen te voorkomen en bestrijden

Consultatie

Er heeft al een publieke consultatie plaatsgevonden onder kinderen. Andere belanghebbenden kunnen nog reageren op de conceptstrategie tot 8 december. Ook de uitkomsten (waaronder een kindvriendelijke taal als 25e EU-taal) van het EU-Kinderrechtenforum 2020 en die van de in opdracht van de Europese Commissie uitgevoerde studie over kinderparticipatie in politieke en democratische besluitvorming (verwacht eind 2020) worden meegenomen. Het Kinderrechtencollectief zal ook een reactie indienen. De Europese Commissie hoopt dat de strategie eind maart 2021 wordt goedgekeurd. Om strategiemoeheid te voorkomen en ervoor te zorgen dat de strategie effect heeft, is tussentijds monitoren door NGO’s noodzakelijk.

Nationale kinderrechtenstrategie

Schuurman bespreekt de stelling: “Nederland heeft een nationale kinderrechtenstrategie nodig”. Het overgrote merendeel van de deelnemers is het hiermee eens.  “Onder andere”, zo merkt een deelnemer op,  “omdat wij andere rechten hebben dan andere landen is het goed om onze situatie aan te laten sluiten.” Of Nederland een dergelijke strategie ontwikkelt is nog maar de vraag. Ook hier ligt een rol voor NGOs en andere partijen.

Jongerenparticipatie

Een ander belangrijk punt waarover tijdens de sessie flink gediscussieerd wordt, is jongerenparticipatie. Bijna alle deelnemers zijn het erover eens dat kinderrechten beginnen met jongerenparticipatie en dat participatie centraal in de strategie moet staan. “Kinderen en jongeren moeten ons volwassenen gevraagd, maar vooral ook ongevraagd, weten te vinden.”

Prioriteiten

De sessie eindigt met de vraag van Schuurman wat voor de deelnemers belangrijke onderwerpen zijn om in de EU- kinderrechtenstrategie op te nemen. Onder andere genoemd worden: kinderrechteneducatie als verplicht onderdeel van het curriculum, participatie en recht op informatie, preventie en bestrijding van geweld tegen kinderen en armoede, kinderen in het onderwijs serieus nemen en het onderwijs laten aansluiten op hun ontwikkeling en bescherming tegen (online) uitbuiting.

Eurochild

Tot slot zegt Schuurman toe de input uit deze sessie mee te nemen in Eurochild’s bijdrage aan de publieke consultatie over de Kinderrechtenstrategie. Daarnaast heeft Eurochild in samenwerking met de Child Rights Action Group (CRAG) en UNICEF een studie laten uitvoeren naar kinderrechten in het beleid van de EU. Dit rapport, gepubliceerd op 16 juli 2020, is gebaseerd op de zes politieke richtlijnen van de Europese Commissie. Het is reeds ingediend bij de Europese Commissie.

Meer informatie: 

Van leerplicht naar leerrecht

Van leerplicht naar leerrecht

In het schooljaar 2022/2023 kregen naar schatting 279.000 kinderen geen passend onderwijs, waardoor zij als potentiële thuiszitters worden beschouwd, aldus een rapport van Oudervereniging Balans. Thuiszitters vormen een signaal van diepgaande problemen in het onderwijs en maken duidelijk dat het systeem tekortschiet. Oudervereniging Balans en de Kinderombudsman pleiten daarom voor…

Lees meer

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

In aanloop naar het debat over het asiel- en vreemdelingenbeleid op 19 december doet het Kinderrechtencollectief een dringend beroep op minister Faber van Asiel & Migratie om de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité als leidraad te nemen voor het asielbeleid en de uitvoering daarvan. Zorgen bij het VN-Kinderrechtencomité Het Comité uit…

Lees meer

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

In JN Magazine van Jeugdzorg Nederland wordt Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, geïnterviewd over de rechten van kinderen in de jeugdzorg. Hij maakt zich zorgen over de participatie van kinderen en hun rechten. De stem van kinderen wordt onvoldoende gehoord in beleid dat hen aangaat. Volgens Dullaert ligt dat…

Lees meer

This site is registered on Toolset.com as a development site.