Nieuw onderzoek gepubliceerd door UNICEF waaruit blijkt dat racisme en discriminatie van kinderen op basis van etniciteit, taal en religie wereldwijd een groot probleem is. Dit gaat in tegen artikel 2 van het Kinderrechtenverdrag.

Onderzoeksrapport UNICEF: Racisme en discriminatie wereldwijd

Op 20 november 2022 heeft UNICEF een onderzoeksrapport gepubliceerd over de effecten van discriminatie op kinderen. Uit het onderzoek komt naar voren dat racisme en discriminatie van kinderen op basis van etniciteit, taal en religie wereldwijd een groot probleem is. Bijna twee derde van de ondervraagden in het onderzoek vindt dat discriminatie veel voorkomt in hun omgeving. Bijna de helft van de ondervraagde jongeren vindt zelfs dat discriminatie hun leven, of dat van iemand die ze kennen beïnvloedt. Dit is zorgelijk omdat discriminatie invloed heeft op toegang tot onderwijs, overheidsdiensten en op de gezondheid van kinderen. Het onderzoek is gebaseerd op voorbeelden uit diverse landen, waardoor het een duidelijk beeld geeft hoe discriminatie kinderen over de hele wereld raakt.

Racisme en discriminatie

Racisme houdt in dat mensen met een bepaalde huidskleur of afkomst beter zouden zijn dan mensen met een andere huidskleur of afkomst. Vaak behandelen mensen die op deze manier denken, mensen van een andere huidskleur of afkomst ook slechter. Als de ene groep mensen personen van een andere groep anders behandelt op grond van bepaalde kenmerken zoals bijvoorbeeld huidskleur, godsdienst of geslacht, wordt dit discriminatie genoemd.

Het recht om niet te worden gediscrimineerd

Artikel 2 van het VN-kinderrechtenverdrag bepaalt dat Staten moeten zorgen dat alle rechten van alle kinderen in gelijke mate moeten worden beschermd. De rechten gelden voor ieder kind, en mogen dus niet minder worden beschermd op basis van ras, huidskleur, geslacht, taal, godsdienst, politieke overtuiging, afkomst, welstand, handicap, geboorte of andere omstandigheid van het kind of de ouders of voogd van het kind. De overheid moet kinderen beschermen tegen discriminatie, dus moet de overheid zorgen dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen kinderen als het gaat om de mate van bescherming.

Effecten van racisme en discriminatie

Racisme en discriminatie zorgen er namelijk voor dat bepaalde groepen worden uitgesloten van bepaalde voorzieningen. Doordat deze kinderen geen toegang hebben tot onderwijs, halen zij lagere leerresultaten. Ook zorgt discriminatie voor lagere lonen. Uiteindelijk hebben gediscrimineerde groepen minder voedselzekerheid, slechtere toegang tot schoon drinkwater of vaccinaties en een slechtere gezondheid. Een ander opvallend gevolg van discriminatie is dat in sommige landen kinderen die in minderheidsgroepen worden geboren, niet altijd worden geregistreerd. Dit is zorgelijk omdat geboorte-registratie vaak nodig is om toegang te krijgen tot bepaalde basisvoorzieningen.

Al met al veroorzaakt discriminatie dus achterstanden voor deze groepen kinderen ten opzichte van andere groepen die niet worden gediscrimineerd. Uiteindelijk zorgt dit er voor dat kinderen uit gediscrimineerde groepen hun rechten niet kunnen uitoefenen. Deze achterstanden kunnen soms generaties lang voortduren. Het beschermen van de rechten van alle kinderen waar ook ter wereld is daarom van groot belang. Dit zal uiteindelijk zorgen voor een vreedzamere, welvarendere en rechtvaardigere wereld voor iedereen.

Meer informatie:

Van leerplicht naar leerrecht

Van leerplicht naar leerrecht

In het schooljaar 2022/2023 kregen naar schatting 279.000 kinderen geen passend onderwijs, waardoor zij als potentiële thuiszitters worden beschouwd, aldus een rapport van Oudervereniging Balans. Thuiszitters vormen een signaal van diepgaande problemen in het onderwijs en maken duidelijk dat het systeem tekortschiet. Oudervereniging Balans en de Kinderombudsman pleiten daarom voor…

Lees meer

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

In aanloop naar het debat over het asiel- en vreemdelingenbeleid op 19 december doet het Kinderrechtencollectief een dringend beroep op minister Faber van Asiel & Migratie om de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité als leidraad te nemen voor het asielbeleid en de uitvoering daarvan. Zorgen bij het VN-Kinderrechtencomité Het Comité uit…

Lees meer

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

In JN Magazine van Jeugdzorg Nederland wordt Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, geïnterviewd over de rechten van kinderen in de jeugdzorg. Hij maakt zich zorgen over de participatie van kinderen en hun rechten. De stem van kinderen wordt onvoldoende gehoord in beleid dat hen aangaat. Volgens Dullaert ligt dat…

Lees meer

This site is registered on Toolset.com as a development site.