Nederland voor bescherming scholen in conflictgebieden

De Nederlandse regering heeft zich op 29 mei tijdens de Safe Schools conferentie in Oslo uitgesproken voor de Richtlijnen voor veilige scholen in conflictgebieden. Defence for Children is verheugd dat Nederland de Richtlijnen steunt. In een coalitie van kinderrechtenorganisaties, roept Defence for Children al geruime tijd de betrokken ministers op zich te verbinden aan de richtlijnen om scholen te beschermen tegen militair gebruik, zodat kinderen in conflictgebieden onderwijs kunnen blijven volgen.

De Richtlijnen bevatten concrete aanwijzingen om scholen tijdens gewapend conflict niet voor militaire doeleinden te gebruiken. Op de Safe Schools conferentie zijn tientallen landen bijeengekomen om hun steun uit te spreken voor de Richtlijnen voor veilige scholen, waaronder ook Nederland. Landen die achter de Richtlijnen staan dienen zoveel mogelijk hun nationale wetgeving hierop aan te passen, en de aanwijzingen in hun oorlogsvoering te implementeren. Zodat kinderen op school zich veilig voelen, en vaardigheden kunnen ontwikkelen waardoor zij zichzelf kunnen ontplooien en beschermen.

Scholen vaak militair doelwit
Het tegendeel is nu het geval. Achtentwintig miljoen kinderen in door conflict getroffen gebieden kunnen nu niet naar school. Scholen zijn vaak militair doelwit of worden gebruikt als opslagplaats van wapens. Defence for Children is verheugd dat de Nederlandse regering de Richtlijnen tijdens de Oslo conferentie heeft gesteund. De steun van Nederland en andere landen is hard nodig om van deze Richtlijnen een succes te maken en zo veiligheid te bieden aan kinderen in oorlog. Wij vragen dan ook aan de betrokken ministers om andere landen op te roepen hun steun voor de Richtlijnen uit te spreken.

Kinderrechtenorganisaties bundelen krachten
Defence for Children, Save the Children Nederland, Amnesty Nederland, Human Rights Watch, Terre des Hommes Nederland, UNICEF Nederland en War Child Holland, maken onderdeel uit van kinderrechtenorganisaties die de Nederlandse overheid oproepen de Richtlijnen te steunen.

 

Van leerplicht naar leerrecht

Van leerplicht naar leerrecht

In het schooljaar 2022/2023 kregen naar schatting 279.000 kinderen geen passend onderwijs, waardoor zij als potentiële thuiszitters worden beschouwd, aldus een rapport van Oudervereniging Balans. Thuiszitters vormen een signaal van diepgaande problemen in het onderwijs en maken duidelijk dat het systeem tekortschiet. Oudervereniging Balans en de Kinderombudsman pleiten daarom voor…

Lees meer

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

In aanloop naar het debat over het asiel- en vreemdelingenbeleid op 19 december doet het Kinderrechtencollectief een dringend beroep op minister Faber van Asiel & Migratie om de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité als leidraad te nemen voor het asielbeleid en de uitvoering daarvan. Zorgen bij het VN-Kinderrechtencomité Het Comité uit…

Lees meer

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

In JN Magazine van Jeugdzorg Nederland wordt Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, geïnterviewd over de rechten van kinderen in de jeugdzorg. Hij maakt zich zorgen over de participatie van kinderen en hun rechten. De stem van kinderen wordt onvoldoende gehoord in beleid dat hen aangaat. Volgens Dullaert ligt dat…

Lees meer

This site is registered on Toolset.com as a development site.