minister de jonge

Minister De Jonge spreekt met jongeren over zorgpunten kinderrechten

Vandaag ontvangt Minister De Jonge de lijst met kinderrechtenzorgpunten van het Kinderrechtencollectief. Minister de Jonge is verantwoordelijk bewindspersoon van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het Kinderrechtencollectief diende deze lijst ook in bij het VN-Kinderrechtencomité. Bij de overhandiging aan De Jonge vergezellen Priscilla en Marissa Het Kinderrechtencollectief. Priscilla en Marissa zijn twee ervaringsdeskundige jongeren. Zij geven de minister een hersenkraker mee voor deze zomer. Zodat hij op zoek kan naar manieren om de situatie voor alle kinderen in Nederland te verbeteren. “De verhalen van Priscilla en Marissa komen echt binnen. Helaas hoor ik dit niet voor het eerst”, zegt Minister De Jonge. “Je ziet vaak dat bijvoorbeeld kindermishandeling, armoede en jeugdhulp grote impact hebben op een kinderleven. Ik trek me dat zeer aan.”

Tachtig organisaties en kennisinstituten leverden input voor de lijst met knelpunten in de naleving van kinderrechten. Veel in deze lijst heeft te maken met de verschuiving van overheidstaken naar gemeenten. Het gaat dan vooral om de jeugdzorg.

 

Jeugdzorg

Priscilla is 17 jaar en heeft jarenlange ervaring met jeugdzorg. Zij is op haar tiende uit huis geplaatst omdat haar moeder niet meer voor haar kon zorgen. “Toen ik uit huis werd geplaatst, kwam ik in jeugdzorg terecht. Ik ben er net uit en in al die jaren elf keer verhuisd” zegt Priscilla. ”Vrijheidsbeperking wordt in de jeugdzorg regelmatig toegepast. En je moet steeds wennen aan nieuwe begeleiders. Het is voor een kind vaak onduidelijk wat een volgende stap is. Dit maakt de ervaring in jeugdzorg traumatisch.” Dit moet volgens Priscilla echt aangepakt worden.

Plaatsingen in de gesloten jeugdzorg moeten korter en ze moeten vaker voorkomen worden, benadrukt de minister De Jonge. “Belangrijk is ook dat we ook stoppen met separeren en afzonderen van kinderen. Daar wordt geen enkel kind beter van. We zijn momenteel bezig met het doorvoeren van verbeteringen in de gesloten jeugdzorg. Andere zorgpunten die Priscilla benadrukt, behoeven uiteraard ook aandacht”, aldus De Jonge.

 

Armoede

Marissa van 18 weet hoe het is om in armoede te leven en om als gezin schulden te hebben. Volgens haar moet men beter kijken naar de situatie thuis van sommige kinderen. En ook naar kinderen luisteren. “Omdat mijn moeder veel werkte, ben ik voor mijn broertje gaan zorgen. Dat was best zwaar. Voor mij betekent armoede niet alleen dat ik niet veel geld had. Ik was ook veel alleen en kon niet vaak leuke dingen doen.” Marissa vervolgt: “De situatie duurt nu al lang. We hebben nog steeds niet elke dag geld voor warm eten. Wanneer bijvoorbeeld de auto kapot gaat, wordt er een beroep gedaan op wat ik met mijn bijbaantje verdien. Je levert hierdoor veel in als kind.”

 

Eerste stap in vijfjaarlijks proces

De lijst (de list of issues) die het Kinderrechtencollectief inbracht, is een eerste stap in de vijfjaarlijkse procedure. In deze procedure rapporteert de Nederlandse Staat aan de Verenigde Naties over de naleving van kinderrechten in Nederland. Het VN-Kinderrechtencomité drukte Nederland in 2015 al op het hart om ervoor te zorgen dat alle gemeenten (ook de Caribische gemeenten) over genoeg capaciteit en budget beschikken. Dit geld is nodig om de nieuw aangewezen taken in de jeugdzorg te kunnen uitvoeren zonder negatieve gevolgen voor de kwaliteit en beschikbaarheid van diensten voor kinderen. Ook uitte het comité haar zorg over de toename van armoede onder kinderen en gaf de staat de aanbeveling de kinderen te laten profiteren van armoedebestrijding.

Volgend jaar moet de minister aan het VN-Kinderrechtencomité rapporteren over de naleving van kinderrechten door Nederland. “We zijn benieuwd met welke uiteindelijke vragen het Comité komt in oktober en gaan die het jaar daarna zorgvuldig beantwoorden”, sluit De Jonge af.

 

Meer informatie

Klik hier voor de lijst met kinderrechten zorgpunten: Niet alle kwetsbare kinderen ontvangen voldoende zorg en bescherming.

Credits foto: Bart Maat

Van leerplicht naar leerrecht

Van leerplicht naar leerrecht

In het schooljaar 2022/2023 kregen naar schatting 279.000 kinderen geen passend onderwijs, waardoor zij als potentiële thuiszitters worden beschouwd, aldus een rapport van Oudervereniging Balans. Thuiszitters vormen een signaal van diepgaande problemen in het onderwijs en maken duidelijk dat het systeem tekortschiet. Oudervereniging Balans en de Kinderombudsman pleiten daarom voor…

Lees meer

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

In aanloop naar het debat over het asiel- en vreemdelingenbeleid op 19 december doet het Kinderrechtencollectief een dringend beroep op minister Faber van Asiel & Migratie om de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité als leidraad te nemen voor het asielbeleid en de uitvoering daarvan. Zorgen bij het VN-Kinderrechtencomité Het Comité uit…

Lees meer

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

In JN Magazine van Jeugdzorg Nederland wordt Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, geïnterviewd over de rechten van kinderen in de jeugdzorg. Hij maakt zich zorgen over de participatie van kinderen en hun rechten. De stem van kinderen wordt onvoldoende gehoord in beleid dat hen aangaat. Volgens Dullaert ligt dat…

Lees meer

This site is registered on Toolset.com as a development site.