alliantie kinderarmoede nederland

Landelijke Alliantie Kinderarmoede Nederland

Ook in Nederland leven kinderen in armoede. De landelijke Alliantie Kinderarmoede wil dit aantal naar nul brengen. De alliantie is een samenwerking tussen het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en gemeenten.

In Nederland leven 292.000 kin­deren en jongeren in armoede, aldus het Sociaal en Cultureel Planbureau. De afgelopen jaren daalt dat ­cijfer slechts langzaam. En daarom ondertekent Laurien Koster, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, het convenant om gezamenlijk de effecten van kinderarmoede tegengaan.

 

Alliantie Kinderarmoede

Alliantie Kinderarmoede is een samenwerking tussen Missing Chapter Foundation, Alles is Gezondheid en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid. Om armoede terug te dringen brengt de Alliantie Kinderarmoede partijen van organisaties, bedrijven en gemeenten samen. Doel is om met elkaar te werken aan een aanpak. Dinsdag 26 maart was Laurien Koster namens het Kinderrechtencollectief aanwezig bij de lancering. Zij heeft, net als alle andere partijen, een belofte ondertekend waarin zij verklaren zich in te zetten om armoede te signaleren, bespreekbaar te maken, actief samen te werken en alles te doen binnen de mogelijkheden om de gevolgen van armoede op te lossen.

 

Geen geld voor zwemles

Naar aanleiding van de lancering is in het nieuws het belang van het terugdringen van kinderarmoede onder de aandacht gebracht. Zo schetst het nieuwsbericht op Nos.nl het leven van Gina, haar man en haar drie kinderen die leven onder de armoedegrens. Gina en haar gezin komen elke week maar net rond. Maar geld voor nieuwe schoenen voor haar 11-jarige zoon of zwemles voor haar 6-jarige dochter is er niet. Alhoewel de kinderen van Gina zich aan de situatie aanpassen, betekent het niet dat het makkelijk voor ze is. Het leven in armoede kan schaamte met zich mee brengen onder kinderen. Daarnaast kan het leiden tot meer negatieve korte- en lange termijn gevolgen. Zo kunnen kinderen stress ervaren door de financiële situatie. Ook lopen zij kans om sociaal uitgesloten te worden en hebben zij meer kans om ook als volwassene in armoede te leven.

 

Kinderrechtenverdrag en Alliantie Kinderarmoede

Ook het Kinderrechtencollectief benadrukt dat armoede onder kinderen een groot probleem is. Volgens artikel 26 en artikel 27 van het VN-Kinderrechtenverdrag heeft ieder kind recht op voorzieningen voor sociale zekerheid en een toereikende levensstandaard. Toch gebeurt het nog te vaak dat dit recht niet gerealiseerd wordt. De kindvoorzieningen die gemeenten bieden, verrijken het leven van kinderen al wel. Maar er is nog steeds geen effectieve en universele aanpak van armoede die ieder kind dezelfde kansen biedt. Wij hopen daarom dat er met de Alliantie Kinderarmoede een aanpak gaat komen die werkt. Want ieder kind wat in armoede leeft, is er één te veel.

Lees hier het persbericht van de lancering Alliantie Kinderarmoede.

 

Van leerplicht naar leerrecht

Van leerplicht naar leerrecht

In het schooljaar 2022/2023 kregen naar schatting 279.000 kinderen geen passend onderwijs, waardoor zij als potentiële thuiszitters worden beschouwd, aldus een rapport van Oudervereniging Balans. Thuiszitters vormen een signaal van diepgaande problemen in het onderwijs en maken duidelijk dat het systeem tekortschiet. Oudervereniging Balans en de Kinderombudsman pleiten daarom voor…

Lees meer

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

In aanloop naar het debat over het asiel- en vreemdelingenbeleid op 19 december doet het Kinderrechtencollectief een dringend beroep op minister Faber van Asiel & Migratie om de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité als leidraad te nemen voor het asielbeleid en de uitvoering daarvan. Zorgen bij het VN-Kinderrechtencomité Het Comité uit…

Lees meer

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

In JN Magazine van Jeugdzorg Nederland wordt Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, geïnterviewd over de rechten van kinderen in de jeugdzorg. Hij maakt zich zorgen over de participatie van kinderen en hun rechten. De stem van kinderen wordt onvoldoende gehoord in beleid dat hen aangaat. Volgens Dullaert ligt dat…

Lees meer

This site is registered on Toolset.com as a development site.