Klachtenprotocol treedt in werking

14 april 2014

Op 14 april, drie maanden na ratificatie door een tiende Staat, treedt het derde Facultatief Protocol Klachtenprocedure in werking. Het Protocol schept een internationale klachtmogelijkheid bij de Verenigde Naties voor minderjarigen van wie rechten worden geschonden. Nederland heeft het Protocol tot op heden echter niet geratificeerd. Het Kinderrechtencollectief roept de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken nogmaals op het Protocol direct te ondertekenen en te ratificeren.

Tien landen, Costa Rica, Duitsland, Spanje, Portugal, Montenegro, Slowakije, Albanië, Thailand, Bolivia en Gabon, tekenden en ratificeerden de Klachtenprocedure. Ten gevolge hiervan treedt het derde Facultatief Protocol Klachtenprocedure in werking.

Oproep ratificatie Protocol door Nederland
Het Kinderrechtencollectief is verheugd met de inwerkingtreding van het Derde Facultatief Protocol. Erkenning van de juridische status van minderjarigen die herstel van schending van hun rechten zoeken, is een belangrijke stap naar betere rechtsbescherming voor kinderen. Nederland heeft het Protocol tot op heden echter niet geratificeerd. Het Kinderrechtencollectief roept de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken nogmaals op het Protocol direct te ondertekenen en te ratificeren.

VN-Kinderrechtencomité onderzoekt klacht
Op grond van het Protocol kunnen minderjarigen en vertegenwoordigers een klacht indienen bij het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties. Hiervoor dienen wel alle nationale procedures benut te zijn, de minderjarige dient in eigen land geen gehoor te hebben gekregen. In dit kader verplicht het Protocol Staten tevens om nationale klachtprocedures vast te stellen. Daarnaast geeft het Protocol Staten het recht om te klagen over kinderrechtenschendingen die begaan worden door andere Staten.

Eind 2013 is door het Kinderrechtencollectief het verzoek bij de Tweede Kamerleden neergelegd om het Derde Facultatief Protocol in het kader van het 25-jarig bestaan van het VN-Kinderrechtenverdrag in 2014 te ondertekenen.

Van leerplicht naar leerrecht

Van leerplicht naar leerrecht

In het schooljaar 2022/2023 kregen naar schatting 279.000 kinderen geen passend onderwijs, waardoor zij als potentiële thuiszitters worden beschouwd, aldus een rapport van Oudervereniging Balans. Thuiszitters vormen een signaal van diepgaande problemen in het onderwijs en maken duidelijk dat het systeem tekortschiet. Oudervereniging Balans en de Kinderombudsman pleiten daarom voor…

Lees meer

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

In aanloop naar het debat over het asiel- en vreemdelingenbeleid op 19 december doet het Kinderrechtencollectief een dringend beroep op minister Faber van Asiel & Migratie om de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité als leidraad te nemen voor het asielbeleid en de uitvoering daarvan. Zorgen bij het VN-Kinderrechtencomité Het Comité uit…

Lees meer

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

In JN Magazine van Jeugdzorg Nederland wordt Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, geïnterviewd over de rechten van kinderen in de jeugdzorg. Hij maakt zich zorgen over de participatie van kinderen en hun rechten. De stem van kinderen wordt onvoldoende gehoord in beleid dat hen aangaat. Volgens Dullaert ligt dat…

Lees meer

This site is registered on Toolset.com as a development site.