kindvriendelijke rechtspraak

Kindvriendelijke rechtspraak

Op 22 maart 2017 heeft de rechtbank in Utrecht een interessante uitspraak gedaan. Het ging om een meisje dat een brief aan de kinderrechter had geschreven waarin zij vroeg of zij voortaan bij haar vader mocht gaan wonen, in plaats van bij haar moeder. Het meisje is uitgenodigd voor een gesprek met de kinderrechter. Tijdens dit gesprek kon zij uitleggen waarom zij graag bij haar vader wil wonen. Na dit gesprek heeft de kinderrechter een uitspraak gedaan. Deze uitspraak is in kindvriendelijke taal opgeschreven. Zo kon ook het meisje de beslissing van de rechter goed begrijpen.

 

Het recht om je mening te geven

De uitspraak in kindvriendelijke taal sluit goed aan bij internationale wetten en regels. In artikel 12 van het Kinderrechtenverdrag staat namelijk dat ieder kind het recht heeft om zijn of haar mening te geven. Naar deze mening moet goed worden geluisterd, rekening houdend met de leeftijd en ontwikkeling van het kind. In General Comment 12 staat bovendien dat het niet alleen belangrijk is dat een kind zijn of haar mening kan gegeven. Ook is het belangrijk dat het kind hoort wat er met zijn of haar mening is gedaan. Tot slot staat dit ook in de Richtlijnen voor kindvriendelijke rechtspraak, die zijn opgesteld door de Raad van Europa. Die richtlijnen stellen dat rechterlijke uitspraken waarbij kinderen zijn betrokken, moeten worden uitgelegd op een manier die zij goed kunnen begrijpen. Dat geldt zeker voor de gevallen waarin de kinderrechter de mening van het kind niet volgt.

Meer kindvriendelijke rechtspraak

Het is niet de eerste keer dat een rechter een kindvriendelijke uitspraak doet. Zo deed een Engelse rechter in 2016 al een uitspraak in kindvriendelijke taal, en deed een rechter in Rotterdam dit onlangs ook. Het is een positieve ontwikkeling dat rechters hun uitspraken in kindvriendelijke taal formuleren. Dat sluit goed aan bij internationale wetten en regels en het maakt het voor het kind makkelijker om te begrijpen waarom de kinderrechter zijn beslissing heeft genomen. Het is dan ook zeker te hopen dat er in de toekomst meer kindvriendelijke uitspraken volgen!

Lees hier de kindvriendelijke uitspraak van de rechtbank Utrecht

Lees hier de kindvriendelijke uitspraak van de rechtbank Rotterdam

Lees hier de kindvriendelijke uitspraak van de Engelse rechter

Van leerplicht naar leerrecht

Van leerplicht naar leerrecht

In het schooljaar 2022/2023 kregen naar schatting 279.000 kinderen geen passend onderwijs, waardoor zij als potentiële thuiszitters worden beschouwd, aldus een rapport van Oudervereniging Balans. Thuiszitters vormen een signaal van diepgaande problemen in het onderwijs en maken duidelijk dat het systeem tekortschiet. Oudervereniging Balans en de Kinderombudsman pleiten daarom voor…

Lees meer

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

In aanloop naar het debat over het asiel- en vreemdelingenbeleid op 19 december doet het Kinderrechtencollectief een dringend beroep op minister Faber van Asiel & Migratie om de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité als leidraad te nemen voor het asielbeleid en de uitvoering daarvan. Zorgen bij het VN-Kinderrechtencomité Het Comité uit…

Lees meer

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

In JN Magazine van Jeugdzorg Nederland wordt Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, geïnterviewd over de rechten van kinderen in de jeugdzorg. Hij maakt zich zorgen over de participatie van kinderen en hun rechten. De stem van kinderen wordt onvoldoende gehoord in beleid dat hen aangaat. Volgens Dullaert ligt dat…

Lees meer

This site is registered on Toolset.com as a development site.