Kinderrechtencollectief spreekt voor de VN-Mensenrechtenraad

Eens in de 4,5 jaar beoordelen landen elkaar over de mate waarop mensenrechten worden nageleefd tijdens de Universal Periodic Review (UPR). Nederland wordt in november dit jaar beoordeeld en deze week is de pre-sessie in Genève. Het Kinderrechtencollectief spreekt tijdens deze pre-sessie over de kinderrechtensituatie in Nederland. We vragen andere landen aanbevelingen te doen aan Nederland om de kinderrechten in ons land beter na te leven.

Het Kinderrechtencollectief heeft in maart 2022 een bijdrage aan de VN-Mensenrechtenraad opgesteld met meerdere aanbevelingen die Nederland op kan volgen om de kinderrechtensituatie in Nederland te verbeteren. Het Kinderrechtencollectief heeft hiervoor gebruik gemaakt van de informatie die is verzameld tijdens consultaties met meer dan 140 organisaties en experts voor de ngo-rapportage aan het VN-Kinderrechtencomité in 2021, en vulde deze aan met de meest recente ontwikkelingen.

Praten over kinderrechten in Genève

Het Kinderrechtencollectief is vandaag in Genève voor de pre-session ter voorbereiding van de sessie in november 2022, waar Nederland beoordeeld zal worden. We zijn blij met deze kans om over kinderrechten in Nederland te praten en onze bijdrage van maart toe te lichten. Wij mogen een statement geven aan de permanente vertegenwoordigers van verschillende landen bij de Verenigde Naties. Het doel hiervan is dat deze permanente vertegenwoordigers aanbevelingen doen aan Nederland om de naleving van kinderrechten te verbeteren. In aanvulling op ons statement gaan we in Genève ook in gesprek met een aantal permanente missies om onze standpunten en aanbevelingen te bespreken en eventuele vragen te beantwoorden. In november is Nederland onder review en zal dan ook de aanbevelingen ontvangen, waar de staat op moet reageren.

Statement Kinderrechtencollectief

Ons statement richt zich op de aanvaarding van internationale normen en voorbehouden, asielzoekende, vluchtelingen- en migrantenkinderen, bescherming tegen (seksuele) uitbuiting en mensenhandel, en jeugdstrafrecht. Wij bevelen Nederland aan de voorbehouden op artikel 26, 37(c) en 40 in te trekken en het derde Optioneel Protocol bij het Kinderrechtenverdrag inzake een communicatieprocedure (het Klachtprotocol) te ratificeren. Daarnaast bevelen we aan om het belang van het kind centraal te stellen binnen asielprocedures en om meer zicht te krijgen op kwetsbare groepen slachtoffers van (seksuele) uitbuiting en kinderhandel. Tenslotte bevelen we aan om een kindvriendelijke procedure in het jeugdstrafrecht en gratis juridische bijstand te garanderen voor alle minderjarige verdachten.

Naast het Kinderrechtencollectief zijn ook andere organisaties aanwezig, zoals bijvoorbeeld het College voor de Rechten van de Mens, het Nationaal Juristen Comité Mensenrechten, Milieudefensie en Rutgers.

Meer informatie:

Van leerplicht naar leerrecht

Van leerplicht naar leerrecht

In het schooljaar 2022/2023 kregen naar schatting 279.000 kinderen geen passend onderwijs, waardoor zij als potentiële thuiszitters worden beschouwd, aldus een rapport van Oudervereniging Balans. Thuiszitters vormen een signaal van diepgaande problemen in het onderwijs en maken duidelijk dat het systeem tekortschiet. Oudervereniging Balans en de Kinderombudsman pleiten daarom voor…

Lees meer

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

In aanloop naar het debat over het asiel- en vreemdelingenbeleid op 19 december doet het Kinderrechtencollectief een dringend beroep op minister Faber van Asiel & Migratie om de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité als leidraad te nemen voor het asielbeleid en de uitvoering daarvan. Zorgen bij het VN-Kinderrechtencomité Het Comité uit…

Lees meer

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

In JN Magazine van Jeugdzorg Nederland wordt Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, geïnterviewd over de rechten van kinderen in de jeugdzorg. Hij maakt zich zorgen over de participatie van kinderen en hun rechten. De stem van kinderen wordt onvoldoende gehoord in beleid dat hen aangaat. Volgens Dullaert ligt dat…

Lees meer

This site is registered on Toolset.com as a development site.