kinderadviesraad

Kinderadviesraad in ziekenhuizen

Steeds meer ziekenhuizen luisteren naar wat kinderen anders willen. In twintig ziekenhuizen is inmiddels een speciale groep kinderen die mee denken over het ziekenhuis. Zo’n groep heet een kinderadviesraad. De kinderen in de raad weten zelf hoe het is om veel in het ziekenhuis te zijn. Ze zijn bijvoorbeeld zelf patiënt of komen er voor hun broer of zus. Zij weten daarom goed wat er kan veranderen. De bedoeling van een kinderadviesraad is dat het ziekenhuis luistert naar wat kinderen belangrijk vinden en waar zij behoefte aan hebben. De kinderadviesraad houdt zich bezig met verschillende onderwerpen. Zoals de ziekenhuiskamers voor kinderen en een ontbijt voor de ouders. Door middel van een adviesraad kunnen kinderen hun mening naar voren brengen over zaken die hen aangaan.

 

Kinderadviesraad betrekt kinderen bij ziekenhuiszorg

Hester Rippen van de stichting Kind en Ziekenhuis helpt ziekenhuizen die een kinderadviesraad willen oprichten. De stichting is partner van het Kinderrechtencollectief. Volgens Rippen is het belangrijk om van kinderen zelf te horen waar zij behoefte aan hebben en wat zij belangrijk vinden. Naast het enkel horen is het volgens Hester ook van belang dat er iets met de ideeën van de kinderadviesraad wordt gedaan. Vanuit het ziekenhuis moet er geld beschikbaar worden gesteld voor de Kinderadviesraad. Zo kan een ziekenhuis de ideeën van de kinderen realiseren. “Wij geloven er heilig in dat als je beleid en zorg goed wilt inrichten je diegene waarover het gaat erbij moet betrekken om resultaat te behalen. En zo kom je dan uit bij kinderparticipatie. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt zelfs dat als je kinderen betrekt bij hun eigen zorgproces ze sneller en beter zullen opknappen.”

Kinderarts René Wijnen in het Erasmus MC vindt kinderadviesraden een goed idee. Volgens hem gaat het om kinderen en daarom hebben zij recht op een stem. Daarnaast weten de kinderen zelf goed wat zij nodig hebben.

De kinderadviesraad wil vooral het verblijf in het ziekenhuis voor kinderen zo fijn mogelijk maken.

Bekijk via deze link het item van het Jeugdjournaal over de kinderadviesraad.

 

 

 

Van leerplicht naar leerrecht

Van leerplicht naar leerrecht

In het schooljaar 2022/2023 kregen naar schatting 279.000 kinderen geen passend onderwijs, waardoor zij als potentiële thuiszitters worden beschouwd, aldus een rapport van Oudervereniging Balans. Thuiszitters vormen een signaal van diepgaande problemen in het onderwijs en maken duidelijk dat het systeem tekortschiet. Oudervereniging Balans en de Kinderombudsman pleiten daarom voor…

Lees meer

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

In aanloop naar het debat over het asiel- en vreemdelingenbeleid op 19 december doet het Kinderrechtencollectief een dringend beroep op minister Faber van Asiel & Migratie om de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité als leidraad te nemen voor het asielbeleid en de uitvoering daarvan. Zorgen bij het VN-Kinderrechtencomité Het Comité uit…

Lees meer

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

In JN Magazine van Jeugdzorg Nederland wordt Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, geïnterviewd over de rechten van kinderen in de jeugdzorg. Hij maakt zich zorgen over de participatie van kinderen en hun rechten. De stem van kinderen wordt onvoldoende gehoord in beleid dat hen aangaat. Volgens Dullaert ligt dat…

Lees meer

This site is registered on Toolset.com as a development site.