speaking minds innovatie award

Jongeren winnen innovatie-award met project Speaking Minds

Op woensdag 5 juni wonnen jongeren met het project Speaking Minds de Missing Chapter Award in de categorie innovatie. Speaking Minds is een gezamenlijk project van de organisaties Defence for Children, Save the Children en Stimulansz. Een vierkoppige jury sprak lovend over het project en over de ‘kracht om verschillende partijen, die normaal gesproken niet met elkaar in contact komen, met elkaar samen te laten werken.’

 

Project Speaking Minds

Voor het project Speaking Minds gaan jongeren en gemeenteleden tien weken lang praten en nadenken over een maatschappelijk vraagstuk. Vaak over het verbeteren van het armoedebeleid. Jongeren die hier zelf ervaring mee hebben, zijn ambassadeur van Speaking Minds. Zij proberen hun leeftijdsgenoten enthousiast te maken om over dit taboe-onderwerp te praten. Meer dan 27 gemeenten voerden Speaking Minds inmiddels uit.

 

Zorg dat jongeren zich uit durven te spreken

Marjolein Weidema is senior projectmedewerker van Speaking Minds. Zij overhandigde de award aan de jongerenambassadeurs. “Onze ambassadeurs zijn het levende bewijs dat alle jongeren in Nederland mee willen praten over dingen die zij leuk vinden. Laten we afspreken jongeren te behandelen zoals wij zelf behandeld willen worden. Dat begint met respect, eerlijkheid en veiligheid. Creëer een veilige situatie waarin iedereen mee kan praten.”

 

Recht om mening te geven

Volgens artikel 12 van het VN-Kinderrechtenverdrag heeft ieder kind het recht om zijn mening te geven over beslissingen die hen aangaan. We moeten die mening serieus nemen. En er moet ook een passend belang aan worden gehecht die in overeenstemming is met de leeftijd en ontwikkeling van het kind. Kinderen hebben het recht op inspraak en invloed. Het is daarom belangrijk dat zij meepraten, meedenken en meedoen.

De Missing Chapter Foundation wil kinderen betrekken bij beslissingen die van invloed zijn op hun leven. Volwassenen hebben meer kennis en ervaring, maar kinderen hebben creativiteit en verbeeldingskracht. En het vermogen juist díe vragen te stellen die hen op een ander spoor kunnen zetten. De beslissingen die uit zo’n dialoog komen zijn dus heel waardevol.

Van leerplicht naar leerrecht

Van leerplicht naar leerrecht

In het schooljaar 2022/2023 kregen naar schatting 279.000 kinderen geen passend onderwijs, waardoor zij als potentiële thuiszitters worden beschouwd, aldus een rapport van Oudervereniging Balans. Thuiszitters vormen een signaal van diepgaande problemen in het onderwijs en maken duidelijk dat het systeem tekortschiet. Oudervereniging Balans en de Kinderombudsman pleiten daarom voor…

Lees meer

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

In aanloop naar het debat over het asiel- en vreemdelingenbeleid op 19 december doet het Kinderrechtencollectief een dringend beroep op minister Faber van Asiel & Migratie om de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité als leidraad te nemen voor het asielbeleid en de uitvoering daarvan. Zorgen bij het VN-Kinderrechtencomité Het Comité uit…

Lees meer

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

In JN Magazine van Jeugdzorg Nederland wordt Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, geïnterviewd over de rechten van kinderen in de jeugdzorg. Hij maakt zich zorgen over de participatie van kinderen en hun rechten. De stem van kinderen wordt onvoldoende gehoord in beleid dat hen aangaat. Volgens Dullaert ligt dat…

Lees meer

This site is registered on Toolset.com as a development site.