Jongeren spreken zich uit over kinderrechten in Nederland

 

Het eerste exemplaar van het rapport ´Jongerenrapportage over Kinderrechten in Nederland 2012´ is op 14 juni 2012 door jongeren overhandigd aan Khadija Arib, Kamerlid voor de PvdA en voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Jeugdzorg. De rapportage is tot stand gekomen door NJR in samenwerking met het Kinderrechtencollectief. Zij vinden dat kinderen en jongeren gehoord moeten worden als het gaat over hun rechten.
Jongeren in heel Nederland zijn gevraagd of ze hun rechten kennen, hoeveel waarde ze aan hun rechten hechten en of ze ooit voor die rechten hebben moeten opkomen. De verhalen van deze jongeren zijn gebundeld in de Jongerenrapportage over Kinderrechten in Nederland 2012. Daarin worden het recht om je mening uit te spreken (25%), het recht op gelijke behandeling van alle kinderen(18%) en het recht op bescherming tegen geweld (15%) door jongeren genoemd als rechten die zij wel eens hebben moeten bevechten. De ondervraagde jongeren zeggen dat Nederland een goed land is om te wonen, maar ook dat het nog beter kan.

Jongeren denken onder andere dat de rechten van leeftijdsgenoten in kwetsbare situaties nog dagelijks worden geschonden. Deze jongeren ervaren inderdaad op meerdere terreinen dat hun rechten in de praktijk niet goed geregeld zijn. Zo blijkt dat jongeren in een jeugdzorginstelling, justitiële jeugdinrichting of asielzoekerscentrum problemen ervaren met hun recht op privacy. Daarnaast geven ze aan dat de begeleiding vaak lijkt te handelen volgens het boekje zonder te kijken naar wat de jongeren echt nodig hebben en op welke wijze de jongeren het beste benaderd kunnen worden. Jonge vluchtelingen ervaren dat zij geen privacy hebben, geen plek hebben om te spelen en dat het vaak lang duurt voordat ze onderwijs krijgen. Ze zeggen zich veel zorgen te maken over hun onzekere situatie.

Het blijkt dat 69% van de jongeren niet of nauwelijks weet wat hun rechten zijn en hoe ze voor hun rechten moeten opkomen. Als dit wordt vergeleken met eerdere jaren waarin werd gerapporteerd over de kinderrechten in Nederland zien we dat onder jongeren steeds minder goed op de hoogte zijn van hun rechten; dit gaat van 62% in 2002 naar 30% in 2007 naar 19% in 2012.

De jongerenrapportage geeft jongeren zelf een stem. Zij hopen dat er wordt geluisterd naar hoe zijn hun situatie ervaren en dat hun mening wordt meegenomen bij het maken van beleid voor instellingen, in instellingen waar zij verblijven en overal waar volwassenen werken met kinderen. Een geïnterviewde jongen zegt dit treffend: ‘Geef ons een kans en geef ons de mogelijkheid om te laten zien wat we kunnen. Ga uit van het positieve in ons.’

Elke vijf jaar rapporteert de Nederlandse overheid aan het VN-Comité inzake de Rechten van het Kind hoe het staat met de rechten van kinderen in Nederland. Parallel daaraan rapporteren niet gouvernementele organisaties over de status van kinderrechten in Nederland. NJR en het Kinderrechtencollectief vinden dat ook kinderen en jongeren gehoord moet worden als het gaat over hun rechten. De officiële overhandiging van de jongerenrapportage aan het VN-Comité inzake de Rechten van het Kind vindt plaats in 2013.

 

Van leerplicht naar leerrecht

Van leerplicht naar leerrecht

In het schooljaar 2022/2023 kregen naar schatting 279.000 kinderen geen passend onderwijs, waardoor zij als potentiële thuiszitters worden beschouwd, aldus een rapport van Oudervereniging Balans. Thuiszitters vormen een signaal van diepgaande problemen in het onderwijs en maken duidelijk dat het systeem tekortschiet. Oudervereniging Balans en de Kinderombudsman pleiten daarom voor…

Lees meer

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

In aanloop naar het debat over het asiel- en vreemdelingenbeleid op 19 december doet het Kinderrechtencollectief een dringend beroep op minister Faber van Asiel & Migratie om de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité als leidraad te nemen voor het asielbeleid en de uitvoering daarvan. Zorgen bij het VN-Kinderrechtencomité Het Comité uit…

Lees meer

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

In JN Magazine van Jeugdzorg Nederland wordt Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, geïnterviewd over de rechten van kinderen in de jeugdzorg. Hij maakt zich zorgen over de participatie van kinderen en hun rechten. De stem van kinderen wordt onvoldoende gehoord in beleid dat hen aangaat. Volgens Dullaert ligt dat…

Lees meer

This site is registered on Toolset.com as a development site.