Eurochild rapport

Jaarlijks rapport van Eurochild over armoede

Jaarlijks rapport van Eurochild over armoede

Op 3 oktober 2018 is het jaarlijkse rapport van Eurochild verschenen. Eurochild is een Europees netwerk dat de rechten en het welzijn van kinderen in Europa promoot. Defence for Children en Save the Children, leden van het Kinderrechtencollectief, leverden een bijdrage aan het rapport.

Uit het Eurochild rapport blijkt dat 292.000 kinderen in Nederland opgroeien in gezinnen met lage inkomens. Van deze 292.000 kinderen leven 117.000 kinderen zelfs langdurig in armoede. Ondanks de groeiende economie, is het aantal kinderen dat langdurig in armoede leeft nauwelijks gedaald.

In het Eurochild rapport staat dat de Nederlandse overheid het bestrijden van armoede onder kinderen en sociale uitsluiting hoog op de politieke agenda heeft gezet. Dit is belangrijk omdat 17,6 procent van de kinderen het risico loopt om op te groeien in armoede. Het gevolg hiervan is sociale uitsluiting. De Nederlandse overheid heeft het voornemen om armoede en sociale uitsluiting onder kinderen te bestrijden. Het is echter nog onduidelijk hoe zij de oorzaken van armoede gaat aanpakken.

 

Schrap het voorbehoud op artikel 26

Eurochild geeft Nederland verschillende aanbevelingen om het aantal kinderen in armoede terug te dringen. Zo roept zij de Nederlandse regering op om het voorbehoud op artikel 26 van het VN-Kinderrechtenverdrag (het recht op sociale voorzieningen) in te trekken. Nederland is op dit moment het enige land ter wereld dat een voorbehoud heeft gemaakt op dit artikel. Het VN-Kinderrechtencomité heeft Nederland hiervoor verschillende keren op de vingers getikt.

Kinderen kunnen door het voorbehoud niet zelfstandig aanspraak maken op voorzieningen van sociale zekerheid. Volgens de Nederlandse overheid kunnen kinderen hier via hun ouders aanspraak op maken. Maar op dit moment zijn er in Nederland gezinnen die beperkt toegang hebben tot voldoende voedsel, water, elektriciteit en in sommige gevallen zelfs geen dak boven hun hoofd hebben.

Daarnaast moet hulp in natura door de gemeenten op passende wijze worden besteed. Het geld dat de overheid beschikbaar stelt aan gemeenten is bedoeld om hulp in natura aan kinderen aan te bieden in de vorm van bijvoorbeeld boeken of zwemlessen. Ook moeten de Nederlandse gemeenten een gelijkwaardig armoede beleid maken.

 

Betrek jongeren bij opstellen van beleid

Tot slot moeten gemeenten kinderen en jongeren betrekken bij het opstellen van beleid dat op hen van toepassing is. Kinderen hebben volgens artikel 12 van het VN-Kinderrechtenverdrag het recht om hun mening te geven over zaken die hen aangaan. Hieronder valt ook beleid. De input van kinderen en jongeren vergroot de slagingskans van beleid. Het Comité heeft eerder haar zorgen geuit over de beperkte mogelijkheden voor kinderen en jongeren om te participeren in de ontwikkeling van beleid en beslissingen die hen raken. Slechts 4,6 procent van de gemeenten betrekt kinderen en jongeren op dit moment bij de ontwikkeling van beleid.

Hopelijk neemt de Nederlandse regering de aanbevelingen uit het Eurochild rapport ter harte. Dan wordt armoede onder kinderen op een succesvolle manier teruggedrongen.

Van leerplicht naar leerrecht

Van leerplicht naar leerrecht

In het schooljaar 2022/2023 kregen naar schatting 279.000 kinderen geen passend onderwijs, waardoor zij als potentiële thuiszitters worden beschouwd, aldus een rapport van Oudervereniging Balans. Thuiszitters vormen een signaal van diepgaande problemen in het onderwijs en maken duidelijk dat het systeem tekortschiet. Oudervereniging Balans en de Kinderombudsman pleiten daarom voor…

Lees meer

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

In aanloop naar het debat over het asiel- en vreemdelingenbeleid op 19 december doet het Kinderrechtencollectief een dringend beroep op minister Faber van Asiel & Migratie om de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité als leidraad te nemen voor het asielbeleid en de uitvoering daarvan. Zorgen bij het VN-Kinderrechtencomité Het Comité uit…

Lees meer

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

In JN Magazine van Jeugdzorg Nederland wordt Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, geïnterviewd over de rechten van kinderen in de jeugdzorg. Hij maakt zich zorgen over de participatie van kinderen en hun rechten. De stem van kinderen wordt onvoldoende gehoord in beleid dat hen aangaat. Volgens Dullaert ligt dat…

Lees meer

This site is registered on Toolset.com as a development site.