weigeren behandeling kind

Hervatting chemokuur voor ziek kind?

De rechtbank in Alkmaar moet de vraag beantwoorden of zij een twaalfjarige jongen kunnen verplichten zijn chemokuur te hervatten. De jongen heeft een hersentumor en wil niet verder gaan met zijn behandeling. De ouders van de jongen zijn gescheiden en verschillen van mening over de vraag of hun zoon moet doorgaan met zijn behandeling. De moeder ziet meer in alternatieve geneeswijzen, terwijl de vader wil dat zijn zoon de chemokuur hervat. Het is nu aan de rechtbank hierover een oordeel te vellen.

Toestemmingsvereisten voor medische behandeling kind

In de Nederlandse wet staat dat een kind in de leeftijd van 12 tot 16 jaar samen met zijn of haar ouders toestemming moet geven voor het ondergaan van een medische behandeling. Wanneer het kind geen medische behandeling wil, dan moet de arts de behandeling in principe stoppen. De arts moet dan wel zeker zijn dat het kind in staat is de gevolgen van zijn beslissing te overzien. In dit geval is de chemokuur in maart 2017 gestopt. De vader heeft het kort geding opgestart om de rechter te vragen of zij de chemokuur toch kunnen hervatten. De chemokuur vergroot de overlevingskans van zijn zoon.

 

De mening van het kind

Het is van groot belang dat de rechtbank, bij het nemen van haar beslissing, het belang van de jongen voorop stelt en goed luistert naar zijn mening. Dit volgt uit de artikelen 3 en artikel 12 van het Kinderrechtenverdrag. Aan de mening van de jongen moet de rechtbank passend belang hechten. Hierbij uiteraard rekening houdend met de leeftijd en ontwikkeling van de jongen. Over het algemeen geldt dat, naarmate een kind ouder is, er meer belang moet worden gehecht aan de mening van het kind. Maar dit betekent niet dat de rechter de mening van het kind ook altijd moet opvolgen. Het is aan de rechtbank om een belangenafweging te maken en zo tot het oordeel te komen of de jongen zijn chemokuur wel of niet moet hervatten.

De rechtbank Alkmaar doet op 12 mei 2017 uitspraak.

Van leerplicht naar leerrecht

Van leerplicht naar leerrecht

In het schooljaar 2022/2023 kregen naar schatting 279.000 kinderen geen passend onderwijs, waardoor zij als potentiële thuiszitters worden beschouwd, aldus een rapport van Oudervereniging Balans. Thuiszitters vormen een signaal van diepgaande problemen in het onderwijs en maken duidelijk dat het systeem tekortschiet. Oudervereniging Balans en de Kinderombudsman pleiten daarom voor…

Lees meer

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

In aanloop naar het debat over het asiel- en vreemdelingenbeleid op 19 december doet het Kinderrechtencollectief een dringend beroep op minister Faber van Asiel & Migratie om de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité als leidraad te nemen voor het asielbeleid en de uitvoering daarvan. Zorgen bij het VN-Kinderrechtencomité Het Comité uit…

Lees meer

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

In JN Magazine van Jeugdzorg Nederland wordt Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, geïnterviewd over de rechten van kinderen in de jeugdzorg. Hij maakt zich zorgen over de participatie van kinderen en hun rechten. De stem van kinderen wordt onvoldoende gehoord in beleid dat hen aangaat. Volgens Dullaert ligt dat…

Lees meer

This site is registered on Toolset.com as a development site.