eerste kindervragenuur

Eerste Kindervragenuur met premier Rutte en ministers

Op 20 november 2018 namen 150 leerlingen uit groep 7 en 8 van verschillende basisscholen plaats op de bekende blauwe stoelen. Het was voor het eerst in de parlementaire geschiedenis dat er een Kindervragenuur plaatsvond in Den Haag. Vijf kinderen van basisscholen uit Almere, Enschede, Lisse, Middelburg en Panningen kwamen aan het woord. Zij kregen de gelegenheid om over verschillende kwesties vragen te stellen aan de kabinetsleden.

Eerste Kindervragenuur: 5 kinderen, 5 vragen

Tijdens dit eerste kindervragenuur stelden de basisschoolkinderen vijf kwesties aan de kaak.

  1. Ruby Moll vroeg aan premier Rutte:
    Waarom hebben kinderen onder de 18 jaar geen stemrecht?
  2. Fons Peereboom vroeg aan minister Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs:
    Waarom is er een gebrek aan aandacht voor sporten en bewegen op scholen?
  3. Estée Pattipeiluhu vroeg aan minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport:
    Waarom kunnen veel ouders niet voor hun kinderen zorgen? Waarom is er een gebrek aan pleeggezinnen en hoe kunnen we de pleegzorg in algemene zin verbeteren?
  4. Elin de Vries vroeg aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat:
    Wat moeten mensen met een gasfornuis doen als er geen gas meer wordt gewonnen?
  5. Sam van de Bovenkamp vroeg aan minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap:
    Waarom krijgen mensen met een lager opleidingsniveau (VMBO) minder salaris als ze gaan werken, terwijl ze meer doen?

Het Kindervragenuur is een initiatief van D66-Kamerlid Rens Raemakers. Op deze manier worden kinderen en jongeren betrokken bij het werk van Kamerleden. Volgens de ministers was dit het meest beschaafde en het vriendelijkste debat sinds tijden.

 

 

 

Van leerplicht naar leerrecht

Van leerplicht naar leerrecht

In het schooljaar 2022/2023 kregen naar schatting 279.000 kinderen geen passend onderwijs, waardoor zij als potentiële thuiszitters worden beschouwd, aldus een rapport van Oudervereniging Balans. Thuiszitters vormen een signaal van diepgaande problemen in het onderwijs en maken duidelijk dat het systeem tekortschiet. Oudervereniging Balans en de Kinderombudsman pleiten daarom voor…

Lees meer

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

In aanloop naar het debat over het asiel- en vreemdelingenbeleid op 19 december doet het Kinderrechtencollectief een dringend beroep op minister Faber van Asiel & Migratie om de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité als leidraad te nemen voor het asielbeleid en de uitvoering daarvan. Zorgen bij het VN-Kinderrechtencomité Het Comité uit…

Lees meer

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

In JN Magazine van Jeugdzorg Nederland wordt Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, geïnterviewd over de rechten van kinderen in de jeugdzorg. Hij maakt zich zorgen over de participatie van kinderen en hun rechten. De stem van kinderen wordt onvoldoende gehoord in beleid dat hen aangaat. Volgens Dullaert ligt dat…

Lees meer

This site is registered on Toolset.com as a development site.