eerste kindervragenuur

Eerste Kindervragenuur

Op 12 december 2017 is het voorstel van Tweede Kamerlid Rens Raemakers (D66) om jaarlijks een Kindervragenuur te organiseren aangenomen. De Tweede Kamer organiseert het eerste Kindervragenuur op 20 november 2018, op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind.

Het Kindervragenuur is voor 150 basisschoolleerlingen tussen de 10 en 12 jaar (groep 7 en 8). Om ervoor te zorgen dat de stem van álle Nederlandse kinderen wordt vertolkt, worden er kinderen met verschillende achtergronden en uit verschillende regio’s geselecteerd. De Kamerleden ontvangen de basisschoolleerlingen op 20 november. Vervolgens vertellen de Kamerleden hoe de Tweede Kamer werkt en wat zij precies doen. Het Kindervragenuur vindt plaats voorafgaand aan het gewone vragenuur en zal daar veel op lijken. Een deel van de kinderen krijgt de gelegenheid vragen te stellen aan de aanwezige bewindspersonen. Vanwege het grote aantal aanwezige kinderen en de beperkte tijd, komt slechts een selectie aan het woord.

 

Participatie

De politiek neemt belangrijke beslissingen die ook kinderen aangaan. Uit artikel 12 van het VN-Kinderrechtenverdrag volgt dat ieder kind het recht heeft om zijn of haar mening te geven over belangrijke zaken die hem of haar aangaan. Dit betekent dat kinderen het recht hebben hun mening te geven over beslissingen die de politiek neemt. Politici moeten serieus luisteren naar de mening van het kind. En zij moeten hier passend belang aan hechten, rekening houdend met de leeftijd en de ontwikkeling van het kind.

Er zijn verschillende vormen van participatie mogelijk. Hierbij wordt de mening van kinderen in meerdere of mindere mate betrokken in de besluitvorming op individueel of collectief niveau. Het Kindervragenuur is een mooi initiatief om kinderen te laten participeren. Het doel is om alle kinderen uit de doelgroep te laten nadenken en meepraten over de politiek. Dit is belangrijk omdat bepaalde politieke beslissingen ook hen raken.

 

Betekenisvolle kinderparticipatie in vijf stappen

Omdat het belangrijk is dat kinderparticipatie daadwerkelijk betekenisvol is, heeft het Kinderrechtencomité vijf stappen opgesteld. Deze vijf stappen zijn in het kort:

  • kinderen krijgen voldoende toegang tot informatie;
  • zij kunnen hun stem laten horen;
  • zij worden daarin ook serieus genomen;
  • kinderen krijgen terugkoppeling over de beslissing die is genomen;
  • en ze krijgen de mogelijkheid om te klagen indien zij het niet eens zijn met een beslissing.

Het Kindervragenuur is een positieve ontwikkeling op landelijk niveau. De Tweede Kamer neemt hiermee een voorbeeld aan het Europees Parlement en de Verenigde Naties. Ook op lokaal niveau is een Kindervragenuur toe te juichen. Gemeenten gaan op deze manier namelijk in gesprek met kinderen, horen welke onderwerpen zij belangrijk vinden en hoe zij daar over denken.

Van leerplicht naar leerrecht

Van leerplicht naar leerrecht

In het schooljaar 2022/2023 kregen naar schatting 279.000 kinderen geen passend onderwijs, waardoor zij als potentiële thuiszitters worden beschouwd, aldus een rapport van Oudervereniging Balans. Thuiszitters vormen een signaal van diepgaande problemen in het onderwijs en maken duidelijk dat het systeem tekortschiet. Oudervereniging Balans en de Kinderombudsman pleiten daarom voor…

Lees meer

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

In aanloop naar het debat over het asiel- en vreemdelingenbeleid op 19 december doet het Kinderrechtencollectief een dringend beroep op minister Faber van Asiel & Migratie om de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité als leidraad te nemen voor het asielbeleid en de uitvoering daarvan. Zorgen bij het VN-Kinderrechtencomité Het Comité uit…

Lees meer

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

In JN Magazine van Jeugdzorg Nederland wordt Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, geïnterviewd over de rechten van kinderen in de jeugdzorg. Hij maakt zich zorgen over de participatie van kinderen en hun rechten. De stem van kinderen wordt onvoldoende gehoord in beleid dat hen aangaat. Volgens Dullaert ligt dat…

Lees meer

This site is registered on Toolset.com as a development site.