ChildPress Talkshow over kinderrechten gaat live

Vrijdagochtend 11 juni is de eerste ChildPress Talkshow over kinderrechten via Instagram en YouTube uitgezonden. De talkshow werd gepresenteerd door Ilias Admi (12 jaar) en Imane Valk (13 jaar) vanuit de Centrale Bibliotheek in Den Haag. Te gast waren jongeren Kaylee en Koen, Huri Sahin, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, en Ann Skelton, lid van het VN-Kinderrechtencomité. De vraag die tijdens de talkshow centraal staat, is wie wat doet op het gebied van kinderrechten?

De ngo-rapportage kinderrechten

De talkshow draaide om de ngo-rapportage van het Kinderrechtencollectief en van de jongeren en kinderen van de Nationale Jeugdraad, de NJR. Ieder land dat het VN-Kinderrechtenverdrag heeft geratificeerd, rapporteert eens per vijf jaar aan het Kinderrechtencomité. Kinderrechtenorganisaties en jongeren mogen ook hun visie leveren op hoe de rechten van kinderen in hun land worden nageleefd. Dat doen ze door alternatieve rapportages bij het comité in te dienen. Dit jaar is Nederland aan de beurt om te rapporteren. Aan de hand van alle ingediende alternatieve rapportages ging het Kinderrechtencomité afgelopen week in gesprek met vertegenwoordigers van de verschillende organisaties. Deze besloten ‘pre-sessie’ over de uitvoering van het VN-Kinderrechtenverdrag in Nederland, Curaçao en Aruba vond online plaats.

Jongeren

Kaylee en Koen vertegenwoordigden tijdens de pre-sessie de Nederlandse jongeren. Ze spraken met leden van het Kinderrechtencomité over onderwerpen die jongeren belangrijk vinden: zoals jeugdzorg, onderwijs, mentaal welzijn, digitale rechten en privacy. Op de vraag van Imane of er niet meer kinderen tijdens de pre-sessie aanwezig zouden moeten zijn, reageren Koen en Kaylee bevestigend: “Het moet zeker diverser en inclusiever. Drie jongeren zijn niet representatief voor alle kinderen uit Nederland.” Volgens Kaylee zijn er grote verschillen tussen de gemeenten in Nederland en zou het goed zijn per provincie twee jongeren uit te nodigen met een verschillende sociale en culturele achtergrond. Koen en Kaylee wijzen ook op het bestaan van de Kinderombudsman, Margrite Kalverboer. Zij, en de drie gemeentelijke kinderombudsmannen (van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag), zijn relatief onbekend onder jongeren, terwijl ze wel veel kunnen betekenen voor kinderen en hun rechten.

Het Kinderrechtencollectief

In de ngo-rapportage staat dat de belangen en rechten van kinderen zelden de hoogste prioriteit krijgen. Het Kinderrechtencollectief maakt zich onder meer zorgen over de toegang tot jeugdzorg en kinderen die in armoede opgroeien. “Er wordt”, zegt voorzitter Huri Sahin tegen Imane en Ilias, “nog onvoldoende rekening gehouden met de omstandigheden, gevoelens en ervaringen van kinderen. Daarom is het belangrijk dat zij weten wat hun rechten zijn, zodat ze beter voor zichzelf kunnen opkomen.” De voorzitter geeft aan dat de website van het Kinderrechtencollectief, www.kinderrechten.nl, voor ‘jong en oud’ informatie bevat over kinderrechten. Ook kunnen kinderen, net als hun ouders en professionals, via de website vragen stellen aan de Kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children, een van de kernleden van het Kinderrechtencollectief. Daarnaast benadrukt Huri Sahin dat het recht om te worden gehoord een van de vier grondbeginselen van het Kinderrechtenverdrag is. Ze legt uit dat dit betekent dat de overheid naar kinderen moet luisteren en hen bij besluitvorming die hen raakt, bijvoorbeeld als het gaat over corona en klimaat, moet betrekken. Dat gebeurt volgens haar nog onvoldoende. Daarom moedigt ze alle kinderen in Nederland aan voor hun rechten op te komen en van zich te laten horen.

Het VN-Kinderrechtencomité

Via een live-videoverbinding gingen Ilias en Imane vervolgens in gesprek met de Zuid-Afrikaanse professor Ann Skelton. Zij was als lid van het Kinderrechtencomité aanwezig tijdens de pre-sessie van afgelopen week. Ze gaat gepassioneerd in op vragen van Ilias en Imane over de rol van het Kinderrechtencomité en kinderrechten, en hoe die met elkaar zijn verbonden. Ze benadrukt het belang van het recht op onderwijs. Het comitélid merkt op dat kinderen en jongeren in Nederland op school kennelijk niet overal  voldoende worden voorbereid op hun leven in de maatschappij. Ook zegt ze dat uit de ngo-rapportage blijkt dat kinderen in het Caribisch deel van het Koninkrijk, bestaande uit de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten en de drie bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet dezelfde toegang tot onderwijs kennen als de kinderen in Nederland. Die ongelijkheid verdient volgens haar meer aandacht: “Daar zouden ook kinderen en jongeren in Nederland zich meer bewust van mogen zijn. Het is goed om met kinderen uit het Caribische deel in gesprek te gaan.”

ChildPress voor en door kinderen

ChildPress is een internationaal kinderpersbureau voor en door kinderen. Het doel is jongeren in hun kracht te zetten en hun stem als wereldburger te laten horen. De jonge reporters van ChildPress gaan het hele land door om besluitvormers en iedereen die prioriteit geeft aan kinderrechten te interviewen. Zo leren kinderen wat hun rechten zijn en waar of bij wie ze terechtkunnen als hun rechten (dreigen te) worden geschonden. ChildPress wil in samenwerking met lokale bibliotheken in heel Nederland talkshows houden.

Kijk de eerste ChildPress Talkshow hier terug:
Livestream ChildPress International – YouTube

Van leerplicht naar leerrecht

Van leerplicht naar leerrecht

In het schooljaar 2022/2023 kregen naar schatting 279.000 kinderen geen passend onderwijs, waardoor zij als potentiële thuiszitters worden beschouwd, aldus een rapport van Oudervereniging Balans. Thuiszitters vormen een signaal van diepgaande problemen in het onderwijs en maken duidelijk dat het systeem tekortschiet. Oudervereniging Balans en de Kinderombudsman pleiten daarom voor…

Lees meer

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

In aanloop naar het debat over het asiel- en vreemdelingenbeleid op 19 december doet het Kinderrechtencollectief een dringend beroep op minister Faber van Asiel & Migratie om de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité als leidraad te nemen voor het asielbeleid en de uitvoering daarvan. Zorgen bij het VN-Kinderrechtencomité Het Comité uit…

Lees meer

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

In JN Magazine van Jeugdzorg Nederland wordt Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, geïnterviewd over de rechten van kinderen in de jeugdzorg. Hij maakt zich zorgen over de participatie van kinderen en hun rechten. De stem van kinderen wordt onvoldoende gehoord in beleid dat hen aangaat. Volgens Dullaert ligt dat…

Lees meer

This site is registered on Toolset.com as a development site.