Brief aan de Tweede Kamer: ratificeer Facultatief Protocol Kinderrechtenverdrag

De Nederlandse overheid heeft nog steeds geen besluit genomen over de ratificatie van het Facultatief Protocol bij onder andere het VN-Kinderrechtenverdrag. Samen met Ieder(in) en het Nederland Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) pleit het Kinderrechtencollectief voor ondertekening en ratificatie van het Facultatief Protocol, ook wel Klachtenprotocol genoemd.

Als Nederland het Klachtenprotocol ratificeert, wordt de rechtspositie van kinderen in Nederland flink versterkt. Kinderen kunnen dan bij het VN-Kinderrechtencomité klagen over een schending van hun rechten. Het VN-Mensenrechtenverdrag Handicap en het VN-verdrag voor de sociale en economische rechten bevatten ook een Klachtenprotocol. Op 21 april bespreekt de Tweede Kamer, tijdens het debat over het gehandicaptenbeleid, de stand van zaken rondom de besluitvorming over het Facultatief Protocol.

Uitspraak over individueel recht

Met het Facultatief Protocol kun je als persoon bij het VN-Comité in Genève een uitspraak over je individuele recht krijgen als dat via nationale wetgeving niet lukt. Er zijn drie manieren om een klacht in te dienen. Ten eerste kunnen kinderen en jongeren (of mensen die hen vertegenwoordigen met toestemming van de minderjarige) zelf een klacht indienen als in hun eigen land alle procedures zijn uitgeput. Ook kunnen landen tegen elkaar een klacht indienen. Daarnaast kan het VN-Kinderrechtencomité zelf het initiatief nemen een onderzoek op te starten. Dit kan in het geval van ernstige en systematische schendingen van de rechten van het kind. Deze procedures gelden alleen voor de verdragsstaten die het Klachtenprotocol ratificeerden. En Nederland heeft dat dus nog niet gedaan.

Tijd voor duidelijkheid

In veel andere Europese landen (o.a. België, Denemarken, Duitsland en Frankrijk) zijn de facultatieve protocollen bij het VN-verdrag Handicap en VN-Kinderrechtenverdrag wel van kracht. Nederland blijft achter. Belangen- en mensenrechtenorganisaties, zoals het Kinderrechtencollectief, hebben meerdere keren gevraagd om duidelijkheid over het inhoudelijke standpunt van de regering over eventuele ratificatie van de facultatieve protocollen. Het kabinet kwam tot nog toe niet met een verhelderende reactie.

Het kabinet wil, middels een nieuw advies van de Raad van State, meer inzicht krijgen in de gevolgen van eventuele ratificatie. Er ligt echter al een eerder advies dat nog niet openbaar is gemaakt. Het is daarom onduidelijk wat de toegevoegde waarde is van een nieuw advies.

Omdat de reacties van het kabinet geen duidelijkheid geven, vroegen wij de Tweede Kamer zich in te zetten voor ratificatie van de facultatieve protocollen en vragen te stellen aan het kabinet.

Meer informatie:

Van leerplicht naar leerrecht

Van leerplicht naar leerrecht

In het schooljaar 2022/2023 kregen naar schatting 279.000 kinderen geen passend onderwijs, waardoor zij als potentiële thuiszitters worden beschouwd, aldus een rapport van Oudervereniging Balans. Thuiszitters vormen een signaal van diepgaande problemen in het onderwijs en maken duidelijk dat het systeem tekortschiet. Oudervereniging Balans en de Kinderombudsman pleiten daarom voor…

Lees meer

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

In aanloop naar het debat over het asiel- en vreemdelingenbeleid op 19 december doet het Kinderrechtencollectief een dringend beroep op minister Faber van Asiel & Migratie om de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité als leidraad te nemen voor het asielbeleid en de uitvoering daarvan. Zorgen bij het VN-Kinderrechtencomité Het Comité uit…

Lees meer

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

In JN Magazine van Jeugdzorg Nederland wordt Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, geïnterviewd over de rechten van kinderen in de jeugdzorg. Hij maakt zich zorgen over de participatie van kinderen en hun rechten. De stem van kinderen wordt onvoldoende gehoord in beleid dat hen aangaat. Volgens Dullaert ligt dat…

Lees meer

This site is registered on Toolset.com as a development site.