jaarbericht kinderrechten 2018

Bijna 9 op de 10 kinderen krijgt weleens straf van ouders

Uit recent onderzoek van het Jeugdjournaal blijkt dat bijna elk kind (9 op de 10) weleens straf van zijn of haar ouders krijgt. Uit heel Nederland deden ruim 500 kinderen tussen de 9 en 13 jaar mee aan een online enquête. De kinderen kregen verschillende vragen voorgelegd. Zo kon een kind onder andere aangeven waarom hij straf kreeg en wat hij zelf de beste en slechtste straf vindt.

Uit het onderzoek komt naar voren dat kinderen vooral straf krijgen vanwege brutaal gedrag of het geven van een grote mond. Daarna volgen gemeen doen tegen de broer of zus en stiekem of te lang op de telefoon zitten. De drie meest voorkomende straffen zijn: iets afpakken of verbieden (zoals de telefoon of spelcomputer), het wegsturen naar de kamer of gang en een waarschuwing krijgen. Deze drie straffen komen overeen met de drie straffen die de kinderen zelf het beste vinden. Kinderen geven aan dat zij het geven van een tik of klap of het stevig beetpakken een slechte straf vinden. Opvallend is dat kinderen vaker van hun moeder straf krijgen, dan van hun vader.

 

Tik of klap als straf voor kind

In sommige gevallen krijgt een kind voor straf een tik of klap. Maar, mag dit wel? Deskundigen zijn het er in ieder geval over eens dat dit geen goede straf is. Kinderen leren niet wat zij fout hebben gedaan wanneer zij een tik of klap krijgen. Ook zorgt het voor een vervelende en onveilige situatie thuis.

In het VN-Kinderrechtenverdrag staat duidelijk dat kinderen moeten worden beschermd tegen kindermishandeling. Het geven van een tik of klap, omdat het kind bijvoorbeeld iets verkeerds heeft gedaan, is ook een vorm van kindermishandeling. De landen die partij zijn bij het VN-Kinderrechtenverdrag, zijn verplicht om zich aan het verdrag te houden. Het VN-Kinderrechtencomité in Genève houdt in de gaten of landen de kinderrechten naleven. Het Comité heeft gezegd dat het voor straf uitdelen van een tik niet mag. Dit is namelijk vernederend voor het kind. Ook vindt zij dat de landen wetten moeten maken waarin staat dat het uitdelen van een tik verboden is. Het verbod op het uitdelen van een tik staat sinds 2007 ook in de Nederlandse wet. Ouders mogen hun kind dus niet voor straf een tik of klap geven, dit is volgens de wet verboden.

Bekijk hier het filmpje van het Jeugdjournaal waarin kinderen en hun ouders vertellen wat zij van straffen vinden.

Van leerplicht naar leerrecht

Van leerplicht naar leerrecht

In het schooljaar 2022/2023 kregen naar schatting 279.000 kinderen geen passend onderwijs, waardoor zij als potentiële thuiszitters worden beschouwd, aldus een rapport van Oudervereniging Balans. Thuiszitters vormen een signaal van diepgaande problemen in het onderwijs en maken duidelijk dat het systeem tekortschiet. Oudervereniging Balans en de Kinderombudsman pleiten daarom voor…

Lees meer

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

In aanloop naar het debat over het asiel- en vreemdelingenbeleid op 19 december doet het Kinderrechtencollectief een dringend beroep op minister Faber van Asiel & Migratie om de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité als leidraad te nemen voor het asielbeleid en de uitvoering daarvan. Zorgen bij het VN-Kinderrechtencomité Het Comité uit…

Lees meer

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

In JN Magazine van Jeugdzorg Nederland wordt Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, geïnterviewd over de rechten van kinderen in de jeugdzorg. Hij maakt zich zorgen over de participatie van kinderen en hun rechten. De stem van kinderen wordt onvoldoende gehoord in beleid dat hen aangaat. Volgens Dullaert ligt dat…

Lees meer

This site is registered on Toolset.com as a development site.