Aanstelling nieuwe voorzitter Ann Skelten VN-Kinderrechtencomité

Ann Skelton nieuwe voorzitter van het VN-Kinderrechtencomité

Het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties heeft een nieuwe voorzitter. Tijdens de 39ste sessie van het Comité is Ann Skelton verkozen tot voorzitter. Met ingang van 8 mei 2023 heeft zij het stokje overgenomen van voormalig voorzitter Mikiko Otani. Skelton is hoogleraar ‘Kinderrechten in een duurzame wereld’ aan de Universiteit Leiden en is al zes jaar lid van het Comité.

Werk aan de winkel

Tijdens de sessie sprak Skelton haar dankbaarheid uit voor de benoeming tot voorzitter. Tegelijkertijd erkent zij dat het een grote taak is. “Kinderen worden met wereldwijde problemen geconfronteerd, zoals migratie en klimaatverandering. Hierdoor staan kinderrechten dagelijks voor nieuwe uitdagingen en is het beschermen van die rechten een omvangrijke taak”, aldus Skelton. Door het Kinderrechtencomité is geconstateerd dat op sommige gebieden van kinderrechten de situatie is verslechterd. Het Comité heeft dus veel werk te verzetten om deze bedreigingen tegen te gaan. Skelton sprak als nieuwe voorzitter van het Kinderrechtencomité de belofte uit om het in haar gestelde vertrouwen waar te maken.

Toezicht op het Kinderrechtenverdrag

Het VN-Kinderrechtencomité is de internationale waakhond voor kinderrechten. Het Comité, dat uit achttien onafhankelijke deskundigen bestaat, houdt toezicht op naleving van het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties en op borging van kinderrechten in wetten, beleid en praktijk. Het Kinderrechtencomité doet dit door drie maal per jaar bijeen te komen in Genève, waar het gezeteld is. Tijdens deze sessies bestudeert het Comité toegezonden rapportages van staten en kinderrechtenorganisaties. Ook kan het klachten van individuen, groepen of staten behandelen of onderzoek doen als het informatie ontvangt over kinderrechtenschendingen. Op basis van de toegezonden rapportages, klachtenprocedures en het onderzoek kan het Comité, indien dat noodzakelijk wordt geacht, aanbevelingen doen. Daarnaast publiceert het Kinderrechtencomité General Comments, waarin wordt uitgelegd hoe bepaalde artikelen van het VN-Kinderrechtenverdrag moeten worden geïnterpreteerd. Het Kinderrechtencollectief, waarin verschillende kinderrechtenorganisaties de krachten bundelen om kinderrechten in Nederland te versterken, voorziet het Comité van een rapportage als de beurt aan Nederland is om te rapporteren.

Meer informatie:

Van leerplicht naar leerrecht

Van leerplicht naar leerrecht

In het schooljaar 2022/2023 kregen naar schatting 279.000 kinderen geen passend onderwijs, waardoor zij als potentiële thuiszitters worden beschouwd, aldus een rapport van Oudervereniging Balans. Thuiszitters vormen een signaal van diepgaande problemen in het onderwijs en maken duidelijk dat het systeem tekortschiet. Oudervereniging Balans en de Kinderombudsman pleiten daarom voor…

Lees meer

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

In aanloop naar het debat over het asiel- en vreemdelingenbeleid op 19 december doet het Kinderrechtencollectief een dringend beroep op minister Faber van Asiel & Migratie om de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité als leidraad te nemen voor het asielbeleid en de uitvoering daarvan. Zorgen bij het VN-Kinderrechtencomité Het Comité uit…

Lees meer

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

In JN Magazine van Jeugdzorg Nederland wordt Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, geïnterviewd over de rechten van kinderen in de jeugdzorg. Hij maakt zich zorgen over de participatie van kinderen en hun rechten. De stem van kinderen wordt onvoldoende gehoord in beleid dat hen aangaat. Volgens Dullaert ligt dat…

Lees meer

This site is registered on Toolset.com as a development site.