Aandacht in de klas voor welbevinden vluchtelingenkinderen

Op maandag 23 augustus zijn de scholen in het noorden van Nederland weer begonnen. In de rest van het land gaan de deuren de komende weken weer openen. Pharos, het Expertisecentrum Gezondheidsverschillen, ontwikkelde een infosheet voor vluchtelingenkinderen en andere nieuwkomers in het primair en voortgezet onderwijs. Denk aan scholen met NT2 klassen (taalklassen) en Internationale Schakelklassen. De infosheet ondersteunt professionals bij het werken aan het welbevinden van deze kinderen in de klas en geeft handvatten om een Aanpak Welbevinden schoolbreed neer te zetten.

Welbevinden op school en in de klas

Volgens het Trimbos-Instituut betekent welbevinden een positief gevoel: positief in het leven staan, zelfvertrouwen, geluk, ertoe doen, steun uit de omgeving en goed omgaan met je eigen emoties. Niet alle kinderen groeien op in een ondersteunende opvoedsituatie. Zo kan er veel spelen in de levens van nieuwkomerskinderen en kinderen die opgroeien in stressvolle omstandigheden. Dit heeft invloed op hun ontwikkeling. Na een zwaar coronajaar is het meer dan ooit belangrijk aandacht te besteden aan het welbevinden van leerlingen op school, (juist) ook bij leerlingen met een vlucht- of recente migratie achtergrond.

Aandacht voor welbevinden is op iedere school anders. Het is afhankelijk van de achtergrond van de leerlingen, de school en het schoolpersoneel wat kinderen nodig hebben voor het ervaren van welbevinden op school. Welbevinden vraagt om een schoolbrede benadering. Oftewel een combinatie van visie en bewustwording, educatie voor leerlingen (op mentaal, emotioneel, gedragsmatig en sociaal vlak), signalering en beleid. Daarnaast is het belangrijk samen te werken met ouders, andere belangrijke mensen in het netwerk en organisaties buiten de school. Voor welbevinden is ook een ‘aanpak op maat’ belangrijk. Iedere school en leerling heeft iets anders nodig de aanpak op welbevinden te versterken. De aanpak moet dus gericht zijn op het karakter van de school én de leerlingen.

Toolkit

Leraren spelen een belangrijke rol in het welbevinden van leerlingen. Pharos ontwikkelde een toolkit met een overzicht van verschillende instrumenten en methoden om op school te werken aan de sociaal-emotionele ontwikkeling en het welbevinden van vluchtelingenkinderen. Ook is er aanvullende informatie te vinden. Zo is er een ‘Checklist Welbevinden op School’ voor primair en voortgezet onderwijs die nieuwkomers verwelkomen, een praatplaat en een hand-out voor leraren. De toolkit en infosheet zijn gratis te raadplegen.

Meer informatie:

 

 

Van leerplicht naar leerrecht

Van leerplicht naar leerrecht

In het schooljaar 2022/2023 kregen naar schatting 279.000 kinderen geen passend onderwijs, waardoor zij als potentiële thuiszitters worden beschouwd, aldus een rapport van Oudervereniging Balans. Thuiszitters vormen een signaal van diepgaande problemen in het onderwijs en maken duidelijk dat het systeem tekortschiet. Oudervereniging Balans en de Kinderombudsman pleiten daarom voor…

Lees meer

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

Geef prioriteit aan het uitvoeren van de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité met betrekking tot asiel en migratie

In aanloop naar het debat over het asiel- en vreemdelingenbeleid op 19 december doet het Kinderrechtencollectief een dringend beroep op minister Faber van Asiel & Migratie om de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité als leidraad te nemen voor het asielbeleid en de uitvoering daarvan. Zorgen bij het VN-Kinderrechtencomité Het Comité uit…

Lees meer

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

Marc Dullaert over de jeugdzorg: “Er is lef nodig om het systeem te veranderen”

In JN Magazine van Jeugdzorg Nederland wordt Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, geïnterviewd over de rechten van kinderen in de jeugdzorg. Hij maakt zich zorgen over de participatie van kinderen en hun rechten. De stem van kinderen wordt onvoldoende gehoord in beleid dat hen aangaat. Volgens Dullaert ligt dat…

Lees meer

This site is registered on Toolset.com as a development site.